• 1

Dodatnih 300 miliona dinara za početnike u biznisu: Požurite, prijava do kraja decembra

Program obuhvatio gotovo sve delatnosti, od poljoprivrede, građevinarstva, drvne industrije, tekstilne i prehrambene industrije, do ugostiteljstva i turizma

  • 1
startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje

Foto: Pixabay

Ministarstvo privrede, uz redovne aktivnosti, sa nemačkom KfW bankom od 1. novembra sprovodi i dodatni program podrške za započinjanje biznisa, a državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da se do sada za taj program prijavilo više od 350 fizičkih i pravnih lica.

Zainteresovani mogu da se prijave do kraja godine, a odmah po realizaciji prve faze od 300 miliona dinara, za koju su sredstva obezbeđena iz budžeta Srbije, realizacija programa će biti nastavljena sa 12,9 miliona evra koje je obezbedila KfW banka.

- U ovom trenutku više od 500 ljudi je pokazalo interesovanje, od čega je 350 što fizičkih, što pravnih lica podnelo prijavu - rekao je Stevanović i dodao da je program obuhvatio gotovo sve delatnosti, od poljoprivrede, građevinarstva, drvne industrije, tekstilne i prehrambene industrije, do ugostiteljstva i turizma.

Naveo je da je taj program po strukturi možda fleksibilniji u odnosu na redovne programe Ministarstva privrede jer je, objašnjava, u fazi otpočinjanja poslovanja, takozvanom startapu, jako teško naći adekvatna sredstva obezbeđenja.

- Kroz ovaj program je dodatno to relaksirano. Taj problem je apstrahovan tako što će Fond za razvoj obezbeđivati garancije. Sve ono što nedostaje potencijalnim korisnicima sredstava obezbeđivaće država preko Fonda za razvoj. Ovde će biti malo jednostavnije i doći do sredstava i započeti biznis - naveo je Stevanović.

Kaže da je još jedna razlika u odnosu na redovne programe Ministarstva privrede to što će zainteresovani za ova sredstva morati da dobiju i sertifikat nakon petodnevne obuke za izradu poslovno-investicionog plana koju radi PKS.

- Ukoliko se kvalifikujete i dobijete sertifikat onda ste stekli pravo da možete da prikupite papire i da aplicirate za ovaj kredit. Maksimalan iznos po jednoj partiji je 3,6 miliona dinara, maksimalni iznos bespovratnih sredstava je 360.000 dinara - rekao je Stevanović.

Dodaje i da oni koji uspešno otplate kredit mogu da računaju na bespovratna sredstva u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru programa.

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke i PKS kao partnera u implementaciji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwer

    21. decembar 2019 | 16:27

    E baš na vreme objavljeno. Ostalo im je vremena da pišu zahteve sa biznis i ostalim planovima! Šta da se uradi za par dana, a od toga dva vikenda?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>