• 5
 ≫ 

Apsurd na Balkanu: Optužen zbog zlostavljanja radnika, a dobio nagradu za najuspešnijeg poslodavca

 ≫ 

Već tri godine sud odugovlači s presudom o kršenju radničkih prava i celom slučaju preti da zastari

  • 5
Bosiljko Stanic

Printskrin: Youtube/Nova TV

Pre tri godine hrvatski preduzetnik Bosiljko Stanić je bio optužen zbog zlostavljanja radnika, no ne samo što još nije osuđen i što ovaj slučaj samo što ne zastari, već je, da apsurd bude veći, Stanić proglašen jednim od najboljih privrednika u svojoj županiji.

Kako hrvatski mediji pišu, on je u međuvremenu počeo da zapošljava Nepalce po boljim uslovima i nastavio da krši njihova prava, samo što se oni ne bune, jer im je kući još i gore. Da stvar bude gora, država mu to dopušta.

Već tri godine sud odugovlači s presudom o kršenju radničkih prava i celom slučaju preti da zastari. Osim videa gde zaposlene žene tradicionalno peru gazdin automobil, mediji su primili i nekoliko poruka vezanih za drugu firmu Bosiljka Stanića, firmu "Pekar". Tu, kako piše Dnevnik.hr, zaposleni rade po dnevnim vrućinama koje dostižu i 36 stepeni Celzijisa u hladu, što znači da žene u hali pored golemih peći izdržavaju na vrućinama od oko 50 stepeni i padaju u nesvest.

U porukama koje su ovoj redakciji stigle spominje se kako Gazda Bosiljko još od prošle godine obećava ventilaciju u halama, međutim, uveo je ove godine klimatizaciju u kancelarije, tako da nadređeni uživaju u klimatizovanim prostorijama, a radnice padaju u nesvest od vrućine.

Poenta je u tome sto Hrvati dobijaju otkaze ili ih maltretiraju psihički dok sami ne daju otkaz, dok sa druge strane zapošljavaju Nepalce kojih trenutno ima 75.

Oni su presrećni jer dobiju platu od 5.000 kuna (78.000 dinara). Iako kažu da je posao težak, zadovoljni su jer u Nepalu mesečno zarade oko 1.000 kuna (oko 16.000 dinara). Boso im je kupio i bicikle i platio smeštaj.

Srbi, Makedonci i žitelji sa Kosova i Metohije takođe mu rade

 

No, nije Bosiljko Stanić zaposlio samo Nepalce, već i radnike iz Srbije, Makedonije, Kosova i Metohije. Jedan od Srba pričao je sa ovom listom i kaže da u celoj priči postoji začkoljica.

- Mi nismo kao ostali radili, mi smo radili 5 dana, dva smo imali slobodno i tako, a hrvatski radnici, e to je druga priča, o tome ne mogu ja da pričam - dodaje.

radnik zaposleni

Radnici traže svoja prava, gazdama se to ne sviđa Foto: Pixabay/jarmoluk

Novinari su pričali sa jednim od bivših radnika iz pekare, koji je Hrvat.

- Ja nisam slobodnih dana imao. Platu imaš tamo minimalac 3.000 kuna do 4.000 kuna. Ja sam tamo radio, ja sam imao 4.500 kuna, dok  poplaćam račune, ne ostaje mi ništa - objašnjava. Kaže uz noćne i prekovremene dogura do malo višeg iznosa.

Srećan sa Nepalcima, ne traže mu prava

 

Bosiljko Stanić prošle nedelje primio je plaketu Zlatna Kuna Hrvatske gospodarske komore kao najuspješniji veliki preduzetnik u Vukovarsko- sremskoj županiji. I tada je naime, u svom stilu, objasnio kako mu se zapravo više isplate stranci kojima još mora i da plati smeštaj.

- Nepalci su došli iz feudalizma i oni su oduševljeni, imaju ovde i vodu i struju i na krevetu spavaju, znači imaju neke ljudske uslove i presrećni su, a i mi s njima. A sa ovim radnicima iz socijalističkih zemalja Srbije, Kosova, Makedonije, oni onako više filozofiraju, a manje rade, i već traže milion prava, nisu naučili na muke - rekao nam je Bosiljko Stanić.

Dakle ovi iz Nepala ne traže prava, iako bi trebalo da imaju, ali za peterostruko veću platu svašta čovek pregrmi - zaključuje Dnevnik.hr. No, portal postalja pitanje - šta je s onima koji takođe po ceo dan rade, ali kad plate stan i režije, ostanu na sitnišu?

- Nemam ništa s time što njemu fali radnika, kako da kažem, da si ti dobar prema radnicima, da ti njima daješ slobodne dane, ostali bi svi oni da ti rade - uverava radnik iz Hrvatske.

Bosiljka Stanića je, inače, za jako teške uslove radea i maltretiranje optužila Ivana Dujmić. Inspekcija rada je utvrdila nepravilnosti, odnosno prekršaje po pitanju tri članka Zakona o radu. Tada je pokrenula optužni predog na Prekršajnom sudu u Vinkovcima. 2016. godine. Od tada još nije došlo do presude.

Dogodine, u junu, slučaj može da zastari.

(Telegraf Biznis/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwer

    22. decembar 2019 | 00:24

    Zaigraće mečka i pred njegovim vratima. "Ničija nije do zore gorela." Staro je pravilo da "možeš kako hoćeš, al' ne možeš dokle hoćeš." Ujedu se ljudi za guzu, ali bude kasno. Bogatit se na tuđoj nesreći i muci je veliki greh.

  • Hahah

    21. decembar 2019 | 20:02

    Hahahhahaahhaha

  • ZH

    21. decembar 2019 | 19:56

    Čovek govori istinu. Srbi su previše leni a traže mnogo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>