• 2
 ≫ 

Inicijativa "mali Šengen" već dala određene rezultate u privredi

 ≫ 

Prelaz Tabanovci radi 24 sata dnevno, a uskoro će i prelaz između Severne Makedonije i Albanije - rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

  • 2
Granicni prelaz Tabanovci, Preševo Ana Brnabić Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Inicijativa "mali Šengen" već je dala određene rezultate u privredi na koje se dugo čekalo, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

U intervjuu za RTS, on je rekao da prelaz Tabanovci, a uskoro će i prelaz između Severne Makedonije i Albanije, radi 24 sata dnevno.

U tri smene rade sve inspekcijske službe koje su potrebne da kamioni prođu, dogovoreno je da se priznaju međusobni tranzitni dokumenti, što će omoguciti brži protok robe, navodi predsednik PKS-a.

Čadež, koji je učestvovao na dvodnevnom samitu o "malom Šengenu" u Tirani, ističe i da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija prvi put tretirati državljane druge zemlje kao domaće.

Čadež: Srbija na Šangaj Ekspou Inicijativa "mali Šengen" već je dala određene rezultate u privredi na koje se dugo čekalo, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež-Foto: Milena Đorđević

Navodi da će se u Albaniju, na primer, ići s ličnom kartom, kvalifikacije su priznate, a građani će moći da se registruju pomoću posebnog sistema koji je već završen.

- Kada ste ušli s ličnom kartom, vi ste valorizovani, zna se identifikacija. Dobijete jedan broj s kojim možete da funkcionišete, radite, živite u bilo kojoj od ove tri zemlje. To je nešto što je zaista velika stvar - ističe Čadež.

On kaže da su prošli i sporazumi koji su bili "zakočeni" u Cefti, kao što je međusobno priznavanje autorizovanih ekonomskih operatera.

- Vi dobijete sertifikat da ste autorizovani ekonomski operater, kao firma, kao špedicija, kao logističar, i praktično nemate zadržavanja na granicama - objašnjava Čadež.

On je naveo i da će i EU i EBRD izdvojiti velika sredstva za inicijativu. Kao najveći problem za sprovođenje dogovora navodi kapacitete administracija i napominje da PKS može da izdvoji dodatne resurse kada je u pitanju analitika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>