• 2

Manje plate za lenje državne službenike: Čik nek se opet ne jave na telefon

Utvrđeno je da se neki državni službenici, na primer, nikada nisu javljali na telefon, nisu sledili radna uputstva i radili su manje nego što je to predviđeno po zakonu

 • 2

Španski Vrhovni sud doneo je presudu u korist mere kojom će se smanjivati plate najmanje produktivnim državnim službenicima u toj zemlji.

Španija će od sada kažnjavati svoje "lenje" državne službenike, prenosi Agencija Anadolija (AA).

Inače, Španija je poznata kao zemlja u kojoj je mnogim mladim ljudima cilj da rade u državnom sektoru, a mnogi državni posao vide kao ostvarenje sna.

U odnosu na celokupno ekonomsko stanje u zemlji, plate u državnom sektoru su veoma pristojne, a osim toga nude mnogo veću stabilnost u odnosu na privatni sektor, kao i kraće radno vreme.

Šalter, banke pošte

Veća produktivnost na radu Foto: Profimedia/Alamy

Ipak, poslednjih godina ozbiljan problem u državnom sektoru predstavlja činjenica da veliki broj zaposlenih uopšte ne razmišlja o produktivnosti na radnom mestu, jer uživaju velika radnička prava, posebno što se tiče otkaza.

U toj zemlji, međutim, državni službenici će u narednom periodu morati mnogo više da paze na rezultate svog rada. Prema odluci Vrhovnog suda, državne institucije od sada imaju pravo da smanje plate radnicima koji nisu ispunili svoje ciljeve i zadatke na radnom mestu.

Utvrđeno je da se neki državni službenici, na primer, nikada nisu javljali na telefon, nisu sledili radna uputstva i radili su manje nego što je to predviđeno po zakonu.

Prema podacima iz 2018. godine, u državnom sektoru je radilo 3,07 miliona ljudi, ili 16 odsto radno sposobnog stanovništva Španije.

Prosečno radno vreme državnih službenika u Španiji traje od 9 do 14.30 sati.

(Telegraf Biznis/Anadolija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Hahaha

  22. decembar 2019 | 17:33

  Ja mislila kod nas😂

  18
  0

  Podelite komentar

 • Taxista

  23. decembar 2019 | 08:26

  Ovima iz vodavojvodine treba oduzeti cele plate, važno da otimaju novce za odvodnjavanje, a na telefon se nikad ne javljaju.

  0
  0

  Podelite komentar