• 1

Veliki uspeh Trampove politike sile? Kina smanjuje carine za više od 859 proizvoda

Od 1. januara Peking smanjuje carine za uvoz smrznute svinjetine, farmaceutskih proizvoda i ponekih high-tech delova, čime otvara put slobodnoj trgovini sa Amerikom

  • 1

Da li je Tramp uspeo da sprovede politiku sile? Da li su Vašington i Peking delimično "zakopali ratne sekire"? S početkom nove godine kabinet Kine je odlučio da smanji carine svim trgovinskim partnerima, za više od 859 proizvoda. U centru zbivanja je, svakako, dogovor sa Amerikom.

Ministarstvo finansija Kine potvrđuje da će Amerika uživati najpovlašćenije nacionalne stope, kao i da su to najniže moguće tarife koje ova azijska sila nudi svojim partnerima. Niže takse odnosiće se na zamrznuto svinjsko meso, poluprovodničke proizvode i lekove protiv astme i dijabetesa, a za određene artikle biće potpuno ukinute. Plan je i da se smanje uvozne dažbine za čak osam hiljada proizvoda, za 23 zemlje, kao i zemlje regiona sa kojima Kina ima ugovor o slobodnoj trgovini, poput Australije, Južne Koreje, Islanda, Novog Zelanda i Pakistana.

Od velike važnosti za ceo svet, a posebno za velesilu kakva je Amerika, jeste saopštenje Republike Kine u kojem se najavljuje dodatno smanjivanje poreza na neke IT proizvode, počev od 1. jula 2020. godine. U ovom dokumentu se navodi i da su Kina i Amerika vrlo blizu potpisivanja trgovinskog sporazuma, sa ciljem da se okonča ideja o tarifama "oko za oko, zub za zub", koja traje skoro dve godine. Nijedna strana još uvek nije objavila svoju verziju nacrta sporazuma, ali je Kina zvanično saopštila da će uvoziti više američkih proizvoda, dok iz Vašingtona poručuju da će otkazati planirana povećanja nekih taksi i da će smanjiti postojeće.

Današnje saopštenje najavljuje otvaranje puta za saradnju dve svetske sile, bez kršenja međunarodnih pravila trgovine, a glavni američki trgovinski pregovarač Robert Lajtizer kaže da su Đinping i njegovi saradnici obećali da će povećati uvoz iz SAD u iznosu od 200 milijardi dolara, u naredne dve godine, uključujući kupovinu poljoprivrednih dobara u visini od najmanje 40 milijardi.

Ipak, kineski zvaničnici nisu pominjali cifre, samo su rekli da će uvoza biti više, kao i da će količina zavisiti od potreba zemlje, a u skladu sa Svetskom trgovinskom organizacijom.

- Ako smanjimo takse samo za SAD, mnogo drugih zemalja će se žaliti - kaže Vang Jivei, direktor Centra za Kinu i globalizaciju, i ističe da Kina na ovaj način samo podržava otvorenu trgovinu, ali neće držati stranu Americi. Tramp je u subotu govorio o tome da se njegova administracija tek "samo probila" na kinesko tržište kada je reč o slobodnoj trgovini. Očekuje se da će dve zemlje potpisati sporazume početkom januara, a on će stupiti na snagu najkasnije 30 dana od datuma potpisivanja.

Da podsetimo, Kina je od 2017. godine uvela smanjenje uvoznih taksi kako bi poduprela lokalnu proizvodnju i potrošnju, odnosno dodatno proširila svoju ekonomiju.

To je produbilo probleme sa Amerikom, i podstaklo kineske firme da potražuju sa tržišta drugih zemalja. Budući da je kinesko meso pogodila "svinjska groznica", te je više od polovine bilo desetkovano, odlučili su da povećaju kupovinu američkih poljoprivrednih dobara, pre svega svinjetine i soje. Smanjenje taksi je jedna od malobrojnih mera reformističke politike Kine, i zato je vrlo važna.

Peking je najavio i ulaganje napora za jačanje privatnog sektora, pre svega kada je reč o industriji nafte i gasa.

- Prva faza sporazuma između Pekinga i Vašingtona, jeste otvaranje puta Kini za oslobađanje više demokratskih mera - kaže Jivei. Navodi i da najavljeni rezovi kada je reč o taksama podržavaju planove ove azijske zemlje da primat da kvalitetu svoje ekonomije, a ne nužno njenom širenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>