• 0

Olsis se boji da ostane bez američkih povlastica: Povlači se iz gradnje Severnog toka 2

Ucena ili opravdan potez Vašingtona?

  • 0

Švajcarsko-holandska kompanija Olsis koja je učestvovala u podvodnom delu gradnje nemačko-ruskog gasovoda  Severni tok 2, povukla je svoja dva broda sa Baltičkog mora.

Ukrajina, Gasovod, cevi

Foto: Tanjug/AP

Olsis je objavio da izlazi iz projekta vrednog 11 milijardi dolara, pre nego što je američki predsednik Donald Tramp  potpisao Zakon o državnoj potrošnji za 2020. Severni tok 2 protiče kroz Baltičko more paralelno sa Severnim tokom 1 i trebalo je da udvostruči maksimalni kapacitet gasa koji teče direktno iz Rusije ka Nemačkoj.

Brodovi ove firme imali su veliku ulogu u gradnji Severnog toka 2 i još oko 300 kilometara nedostaje da se završi gasovod ukupne dužine 1.230 kilometara.

Sankcije SAD-a obuhvataju zamrzavanje imovine kompanija u SAD-u, ukidanje viza za njihove zaposlene i stavljanje same firme na crnu listu.

Kosovo, SAD, EU, Nemacka, Rusija

Ilustracija: Nikola Jovanović

Nemačka i Rusija su negodovale zbog novih oštrih sankcija, pri čemu je Berlin kvalifikovao taj potez kao mešanje u unutrašnje stvari.

Moskva je istovremeno saopštila da će taj projekat, koji je u finalnoj fazi, bez obzira na američke kaznene mere biti završen.

Video: Dačić: Severni tok može da se gradi, a Južni tok ne može?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>