• 7
 ≫ 

Crnoj Gori godišnje fali 32 miliona evra za otplatu auto-puta

 ≫ 

Vlada najavljuje da će se preko naplate putarine, odnosno Monteput-a, iz državne kase godišnje subvencionisati novac za otplatu duga, ali drugi komercijalni prihodi nisu poznati - prenose Vijesti

  • 7
Milo Đukanović

Foto: Profimedia/Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial

Crnogorsko Ministarstvo finansija očekuje da će skoro polovinu novca potrebnog za vraćanje kredita za izgradnju auto-puta Podgorica-Mateševo, dobiti od korišćenja samog puta, iako ne navodi koji su to sve prihodi, pišu podgoričke Vijesti.

Iz državne kase godišnje će se subvencionisati 32 miliona evra za otplatu duga, preko naplate putarine, odnosno Monteput-a. Kako pišu Vijesti, to pokazuju podaci Ministarstva finansija, koji su u posedu nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Za izgradnju 41 kilometra prioritetne deonice Smokovac-Mateševo u 2014. godini je sa kineskom EXIM bankom zaključen kredit na 944 miliona dolara. Grejs period je šest godina, period otplate glavnice 14 godina, kamatna stopa je dva odsto godišnje. Iznos rate za glavnice koju od 2021. godišnje treba vraćati je 67 miliona dolara, a iznos u evrima će zavisiti od kursnih razlika i od toga da li ce Vlada Crne Gore uzeti osiguranje od valutnog rizika.

Ministarstvo finansija navodi da su ukupna putarina i drugi komercijalni prihodi od projekta auto-puta projektovani na 31,3 miliona evra godišnje, a da će do 2030. dostići iznos od 44 miliona evra. - Jasno se kaže da je sav prihod od putarine namenjen za otplatu kredita, ali ne i koji su to drugi komercijalni prihodi ovog projekta na koje Vlada računa, a koji će poslužiti za vraćanje dugova", rekla je za Vijesti Ines Mrdović, pravni savetnik ASP.

Reč je o preliminarnim prognozama saobraćaja i makro projekcijama Ministarstva saobraćaja Crne Gore, prema kojima se očekuje da na duži rok otprilike polovinu troška pokrije prihod od putarine. Iako se u dokumentima navodi da se očekuje negativna sadašnja neto vrednost projekta, Ministarstvo finansija procenjuje da će njegova vrednost ipak biti pozitivna, imajući u vidu poboljšanu bezbednost puteva i druge benefite.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>