• 1

Severni tok 2 će biti završen: SAD nas neće zaustaviti

Biće odgovora na sankcije

  • 1

Zvaničnici iz Moskve i Berlina su povodom sankcija koje su SAD uvele protiv projekta Severni tok 2 poručile da će taj gasovod ipak biti završen.

Kosovo, SAD, EU, Nemacka, Rusija

Ilustracija: Nikola Jovanović

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da sankcije neće sprečiti izgradnju Severnog toka 2 i da je prerano govoriti o recipročnim merama, ali je dodao da sankcije svakako neće ostati bez odgovora.

Ipak, odbio je da govori kada Rusija očekuje završetak radova na gasovodu i kada se planira njegovo puštanje u rad, što je prvobitno najavljivano za prvu polovinu 2020. godine.

-Sankcije će privremeno odložiti završetak gasovoda Severni tok 2, ali verujem da će u drugoj polovini sledeće godine on biti završen-, rekao je poslanik nemačke Hrišćansko-demokratske unije Peter Bejer za nemački državni radio.

Smatra se da je razlog za uvođenje sankcija SAD-a firmama koje rade na projektu Severni tok 2 želja da Amerika uvozi više sopstvenog tečnog gasa evropskim državama.

Kancelarka Angela Merkel je osudila odluku Vašingtona, ali je rekla da njena vlada neće uvoditi kontrasankcije.

Angela Merkel

Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov izjavio je juče da će gasovod biti pokrenut uprkos američkim sankcijama i da će Rusija odgovoriti recipročnim merama.

Video: Najveći Trampov blam ikada: 1775. naši su Englezima oteli vojni aerodrom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>