• 0

Usvojen novi Zakon o javnim nabavkama

Uvodi se novi portal javnih nabavki koji će omogućiti sprovođenje postupka javnih nabavki elektronskim putem, komunikaciju i razmenu podataka u postupku javne nabavke, uključujući i podnošenje ponuda

  • 0

Skupština Srbije usvojila je Zakon o javnim nabavkama kojim su utvrđene nove vrednosti do kojih se zakon ne primenjuje i vrednosti za primenu zakona, u skladu sa praksom država članica Evropske unije u okruženju.

Uvodi se novi portal javnih nabavki koji će omogućiti sprovođenje postupka javnih nabavki elektronskim putem, komunikaciju i razmenu podataka u postupku javne nabavke, uključujući i podnošenje ponuda.

Na taj način, kako je rekao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u načelnoj raspravi, obezbediće se veća transparentnost u postupcima javnih nabavki, a otvaranje ponuda će se takođe odvijati elektronskim putem, što će, kaže, doprineti povećanju poverenja privrednih subjekata u sistem, a posledično i povećanju nivoa konkurencije u postupcima javnih nabavki.

Zakon se neće primenjivati pri kupovini robe vrednosti manje od milion dinara ili kada se ugovaraju radovi jeftiniji od tri miliona. Ako je predmet javne nabavke konkurs za dizajn za potrebe diplomatskih misija, čija je vrednost manja od 15 miliona dinara, ili radovi do 650 miliona, ni u tim slučajevima se zakon ne primenjuje.

Skupština Srbije, poslanici FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

Uvodi se i nova vrsta postupka - "partnerstvo za inovacije", pa će se usluge u oblasti zdravstvene zaštite i kulture, sprovoditi po "blažem režimu", s kraćim postupkom.

Zakon predstavlja jedno od merila za otvaranje pregovaračkog poglavlja 5 (javne nabavke) u pregovorima sa Evropskom unijom.

Usvojene izmene i dopune drugih zakona

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o privrednim društvima. Izmenama i dopunama se uvodi novi finansijski instrument, pravo na sticanje udela koji izdaje društvo sa ograničenom odgovornošću i rezervisanog sopstvenog udela, kao novog pravnog instituta, za potrebe izdavanja ovog finansijskog instrumenta.

Previđeno je i da zaposleni u društvu sa ograničenom odgovornošću i akcionarskom društvu učestvuju u raspodeli dobiti, kao i da se procenat sopstvenih akcija koje akcionarsko društvo može raspodeliti zaposlenima i članovima uprave povećava sa tri na pet odsto.

Vlada republike Srbije, sednica, skupstina Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o javnom dugu, izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, izmene i dopune Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama. Izglasali su izmene i dopune Zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja. Zakon o Carinskoj tarifi, izmene i dopune Zakona o igrama na sreću, izmene i dopune Zakona o duvanu.

Usvojene su izmene i dopune Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, dopune Zakona o prekršajima i izmene i dopune Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Usvojeni završni računi budžeta posle 17 godina

Skupštna Srbije usvojila je zakon o završnim računima budžeta za period od 2002. do 2018. godine koji pokazuju kako su se trošila sredstva budžetskih korisnika i kako se upravljalo javnim finansijama.

Završni računi su usvojeni posle 17 godina, iako je to bila zakonska obaveza. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je u raspravi da Srbija ulazi u period održivosti javnih finansija i da se konačno omogućava potpuna transparentnost u trošenju novca.

On je podsetio da je u 2015. u cilju prevazliazenja izazova programa fiskalne konsolidacije napravljen aranžman iz predostražnosti sa MMF-om koji je uspešno okončcan u februaru 2018. godine, a sredstva nisu korišćena.

Đorđević je kazao i da se od 2017. godine ostvaruje višak u drzavnoj kasi od 35,5 milijardi dinara, a 2018. godine suficit je bio 32,9 milijardi dinara, te ocenio da je pozitivan saldo u kasi rezultat domaćinskog upravljanja javnim finansijama.

Rekao je da su u periodu od 2005. do 2008. godine, kada je bio zabeležen suficit u budžetu, izvršene brojne privatizacije, uglavnom neuspešne, i da je tadašnja vlast uzimala kredite koji se sada vraćaju. Ministar je naveo i da je kreditini rejting Srbije od 2004. godine do 2017. godine bio BB -, a od 2017. godine BB, da bi tek 2019. godine kreditni rejting došao na nivo BB +.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>