• 0

Kako su bankari podstakli bejbi-bum: Manje kamate, a više beba

Banka Engleske došla do neobičnog zaključka: svakim smanjenim procentom referentne kamate, stopa nataliteta je rasla za 5,0 odsto u porodicama koje otplaćuju hipoteke

  • 0
trudnoća rode bebe foto: pixabay.com/Telegraf

Snižavanje kamatnih stopa u Velikoj Britaniji ne utiče samo na rast ekonomije, već i na rast nataliteta, sudeći po istraživanju Banke Engleske (BoE): u ovoj zemlji je 2009. godine rođeno 14.500 beba nakon što je centralna banka srezala troškove zaduživanja tokom globalne finansijske krize - piše Rojters.

Fergus Kaming i Liza Detling, istraživači u Banci Engleske, želeli su da utvrde da li uticaj centralnih bankara doseže do porodica i ima li veze sa pitanjem rađanja. Prema njihovoj proceni, na svaki procentni poen smanjene referentne kamate, stopa nataliteta je rasla za 5,0 odsto među porodicama koje otplaćuju hipoteke po varijabilnoj kamati, koja se povećava ili smanjuje uporedo sa ključnom kamatnom stopom BoE.

- U proseku, smanjenje referentne kamate za jedan procentni poen povećava natalitet u Ujedinjenom Kraljevstvu za dva odsto - naveli su u dokumentu objavljenom u petak. A na drugoj strani sveta, u SAD, stopa nataliteta je pala u ovom periodu koji su oni istraživali, što povezuju sa činjenicom da u SAD preovladavaju fiksne kamate na hipotekarne kredite, kao i padom cena nekretnina.

- Naša komparativna analiza upućuje na zaključak da ukoliko bi više porodica uspelo da dobije nižu kamatu, Sjedinjene Države možda ne bi doživele tako ozbiljan ''bejbi slom'' tokom Velike recesije", navode Kaming i Detling.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>