• 0
 ≫ 

Trebalo je da bude revolucija, a postalo je idealno za pranje novca

 ≫ 

Nakon što je skandal oko pronevere stotine milijardi evra potresao Danske Bank, njene filijale i čitavu Evropu - Baltik je na novom udaru

  • 0

Provajderi za isplatu novca, koji pomažu ljudima da sredstva šalju elektronskim putem, sumnjiče se za "prljavo poslovanje". Postoji rizik da kriminalci preko njih prikrivaju ilegalne transakcije, dok je kontrola usmerena na tradicionalne banke.

Na opasnost su još početkom godine upućivali zvaničnici nordijskih zemalja, nakon što je direktor banke Danske Bank, Tomas Borgen, uspeo da proneveri više od 200 milijardi evra, kroz malu estonsku filijalu. Banka je bila pod lupom javnosti, ne samo zbog pronevere, već i zbog netransparentnosti poslovanja.

U igri su i drugi veliki igrači kao što je Revolut Ltd, londonska kompanija koja pruža bankovne usluge, a koja je evropsku bankarsku licencu dobila od Litvanije. Estonska policija je ovog meseca privela tri lica zaposlena u GFC Good Finance Company Ltd, za koja se sumnja da imaju veze s pranjem novca. GFC, inače, nudi ovaj vid usluge od 2013. i u prvom kvartalu tekuće godine kontrolisao je više od polovine tržišta vrednog 183 milijarde evra, ali je kompaniji u maju oduzeta licenca. Vlasti navode da je "ozbiljno prekršila pravila" i kada je reč o ličnoj zaštiti klijenata.

U aprilu, AS Talveaed koji je od 2011. servisirao visokorizične usluge klijentima sa nerezidentnim računima, takođe je oduzeta licenca posle nekoliko godina kršenja pravnih normi. - Nakon procesuiranja tih slučajeva, možemo reći da je rizik od pronevere u ovom sektoru opao - navodi prvi čovek Estonske banke Kilvar Kesler.

U Litvaniji, Centralna banka je u oktobru kaznila MisterTango UAB sa 245.000 evra za ometanje borbe protiv pranja novca. Banka je takođe pooštrila i kapitalne zahteve za elektronsko plaćanje. Letonija takođe nije u zavidnoj poziciji. Njeni čuvari zakona kažu da se neke kompanije fokusiraju na strane klijente jer lakše mogu da ih "obmanu". Ipak, ni lokalni klijenti nisu oslobođeni rizika.

Podsetimo se, Estonija, tvorac Skype-a, poduprela je rad raznih elektronskih formi - od online poreskog plaćanja do glasanja za izbore. - Institucije za elektronsko plaćanje i kompanije koje pružaju ovu vrstu usluge predstavljaju veliku opasnost - tvrdi Ilze Znotina, direktora Financial Intelligence Unit Latvia, vodećeg eksperta za borbu protiv pranja novca i terorističku finansijsku prevenciju.

Video: Pala velika, organizovana kriminalna grupa u Beogradu

(Telegraf Biznis/Bloomberg)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>