• 0
 ≫ 

Loša godina za Boing do samog kraja: Direktor otpušten posle 34 godine rada u kompaniji

 ≫ 

Zbog dva fatalna pada aviona 737 MAX, rad izvršnog direktora američke avio kompanije stavljen je pod znak pitanja. Na kraju je, ipak, odlučeno - Muilenburg napušta Boing nakon više od tri decenije

  • 0

Kompanija Boing juče je otpustila glavnog izvršnog direktora Denisa Muilenburga, nakon godinu dana intenzivnih analiza i problema koji su krenuli zbog dva fatalna pada njihovih aviona 737 MAX, izveštava Rojters.

Jedan od zvaničnika rekao je da su članovi uprave većali tokom vikenda i da su u nedelju doneli odluku da otpuste Muilenburga. Rišafl u rukovodstvu Boinga dolazi u vreme dok se vodeći svetski proizvođač aviona bori da dobije dozvole regulatora za svoj prizemljeni, najprodavaniji mlaznjak i dok pokušava da povrati poverenje putnika i avio-prevoznika.

Prvi čovek kompanije Dejvid Kalhun preuzeće dužnost glavnog izvršnog direktora i predsednika 13. januara, a sve zarad vraćanja reputacije čuvenoj američkoj korporaciji. Član uprave Lorens Kelner odmah će preuzeti dužnost neizvršnog direktora upravnog odbora, a glavni finansijski direktor Greg Smit će samo do 13. januara obavljati funkciju privremenog izvršnog direktora, saopšteno je iz Boinga.

Akcije kompanije su na ovu vest skočile za gotovo 4,0 procenta na jutarnjem trgovanju.

Prizemljenje aviona 737 MAX bila je najveća kriza tokom Muilenburgove 34-godišnje karijere u Boingu, gde je počeo da radi davne 1985, a do čelne pozicije napredovao je 2015. godine. Kako je saopšteno iz Boinga, proizvodnja ovog aviona biće obustavljena na neko vreme.

Video: Pao boing 737 kod aerodroma Hose Marti u Havani

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>