• 12

Beograd dobija toranj od 75 metara, posao vredan 17, 5 miliona €, uskoro radovi

Prvi radovi posle praznika

  • 12

Ugovor za radove na izgradnji proširenja (aneksa) zgrade Centra kontrole letenja (SMATSA) u Beogradu sa savremenim tornjem Aerodromske kontrole letenja visine 75 metara, potpisan je danas u prisustvu potpredsednice vlade i ministarke gradevinarstva Zorane Mihajlović.

Vrednost ugovora je 17,5 miliona evra, a prvi radovi počeće odmah posle novogodišnjih praznika, rečeno je nakon potpisivanja u Vladi Srbije.

Mihajlović je istakla da više od 50 godina nije napravljen novi toranj koji je svakako potreban, ako se ima u vidu razvoj aerodrom "Nikola Tesla".

- Za nas je 2019. bila godina infrastrukture, mnogo smo uradili u svi sketorima, ali mogu da kažem da je vazdušni saobraćaj još od 2014. bio vid transporta koji je već bio po standrima u EU. Mnogo smo ulagali u vazdušnom saobraćaju, u aerodrome Nikola Tesla u Begoradu, kao i aerodrome u Nišu i Kraljevu - rekla je Mihajlović i podsetila da se pre toga dugo nije ulagalo u vazdušni saobraćaj.

Kaže da je ceo investicioni program SMATSA do 2023. godine vredan 126 miliona evra.

- Država i te kako smatra da je to važan vid saobraćaja u koji treba ulagati - naglasila je Mihajlović.

Najavila je da će početi i izgradnja tornja na aerodromu u Nišu pošto je taj aerodrom važan za taj deo zemlje.

Takođe, Mihajlović ističe da će 2020. početi i izgradnja nove piste na aerodromu kod Kraljeva.

Postojeći toranj na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu izgrađen je pre više od 50 godina, a izgradnjom novog kontrolnog tornja stvoriće se uslovi za neometano i kvalitetno pružanje usluga kontrole letenja, koji će pratiti povećan obim saobraćaja.

Novi toranj sa aneksom biće povezan sa postojećom zgradom centra. Toranj će biti visine 75 metara, a kupola ima površinu od 100 metara kvadratnih.

Ugovor su potpisali direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović i direktor preduzeća Energoprojekt - Visokogradnja Zoran Mihailović. Izvođač radova je konzorcijum koji čine Energoprojekt visokogradnja, Energoprojekt oprema i EMPEX.

Potpisani ugovor je deo je Programa SUSAN - Modernizacije sistema kontrole letenja. Investicioni program SMATSA vredan je ukupno 126 miliona evra i finansira se iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i SMATSA.

Video: Da ovo jeste na zemlji i nije naučna fantastika

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    Super. Pri sletanju ga nijedan avion neće promašiti.

  • Johan

    Al ima da bude cena kao da je 225metara to jeste tri u jedan jedan za Zoranu a jedan za Aleksandra a reci za kontrolu leta

  • Snookerr

    Koja glupost...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke