• 1
 ≫ 

Ne zaboravite: 30. decembar je poslednji dan za penzionisanje

 ≫ 

Promene uslova za penzionisanje od 2020. godine

  • 1

Zaposleni koji su stekli uslov za penziju po ovogodišnjim uslovima moraju do kraja ove godine da podnesu zahtev za penzionisanje. U narednih nedelju dana, a najkasnije do 30. decembra, neophodno je raskinuti radni odnos sa poslodavcem.

Penzija ilustracija, penzioneri, starost, starci, pare, novac, dinari

Foto-ilustarcija: E-stock.us/Ljuba Becic, A. Nalbantjan

U slučaju kašnjenja primenjivaće se uslovi za 2020. godinu. Žene će posebno biti  pogođene novim uslovima, jer se starosna granica za njih pomera.

Uslovi za odlazak muškaraca su nepromenjeni, odnosno neophodno je da imaju 65 godina i najmanje 15 godina radnog staža, dok je za žene koje planiraju da se penzionišu do kraja ove godine starosna granica pomerena za šest meseci, pa je potrebno da sada imaju 62 godine i šest meseci, i najmanje 15 godina radnog staža. 

Pravo na starosnu penziju imaju i oni koji imaju 45 godina radnog staža, bez obzira na godine života.

2020. godine će se poslednji put pomerati granica za odlazak žena u penziju za šest meseci. Od 2021. ovaj period će se smanjivati na po dva meseca. Tako će 2021. odlaziti u penziju sa 63 godine i dva meseca, 2022. sa 63 godine i 4 meseca, kako bi se do 2032. izjednačili sa muškarcima i u penziju odlazile sa 65 godina.

Penzija

Foto: Shutterstock

Takođe, 2019. godine za odlazak u prevremenu prenziju biće potrebno navršiti 40 godina staža, i najmanje 57 godina i osam meseci života za muškarce; dok je za žene potrebno 38 godina i šest meseci staža, i najmanje 57 godina života. Naredne godine u prevremenu penziju može muškarac sa 40 godina staža i najmanje 58 godina i četiri meseca života, odnosno žena sa 39 godina staža i 57 godina i 8 meseci života.

Da podsetimo, pre podnošenja zahteva proverite da li imate uplaćene doprinose za sve godine radnog staža, jer se dešava da se na šalteru PIO fonda sazna da poslodavac nije uplaćivao baš sve.

Video: Boža i Olga proslavili dijamantsku godišnjicu braka, evo koja je njihova tajna

(Telegraf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    24. decembar 2019 | 22:41

    A sta nas briga sto poslodavac nije uplacivao za penziju. To je problem penzionog Fonda. Ja kad dugujem eto suda, eto izvrsitelja. Kad meni drzava duguje, onda je boli uvo. S toga sto nije penziono potrazivalo dugovanja od privatnih ili drzavnih poslodavaca. Logicki po pecatima u radnickoj knjizici drzava t.j. p. Fond morao priznati godine rada, bez obzira da li je placeno penziono ili ne. To je propust drzave zajedno sa p.i.o-m. Kad pravite za to problem, kako ce te dati penzije, onima koji nemaju ni dana radnog staza. Mogu na kraju reci samo, tesko nama sa vama. Zbog vasih idiotskih naturenih pravila oval omladina I odlazi iz zemlje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>