• 0

Registar o državnim preduzećima u kojima Srbija ima udeo u vlasništvu - ne postoji!

Vrednost akvizicija koje su sproveli EPS, JP Srbijagas i JP Telekom Srbija u periodu izmedju 2016. i 2018. godine povećana sa 154 milijarde na oko 200 milijardi dinara

  • 0

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović rekao je danas da ne postoji jedinstven, sveobuhvatni registar preduzeća u kojima Srbija ima udeo u vlasništvu.

On je na predstavljanju izveštaja o efikasnosti kontrole koju sprovode nadležni organi prilikom akvizicija državnih preduzeća, rekao da je cilj revizije bio da se utvrdi da li su ona radila analize pre donošenja odluka o preuzimanju drugih preduzeća.

"U procesu pristupanja EU, Srbija se obavezala da uradi strategiju za upravljanje preduzećima u državnom vlasništvu i da objavljuje informacije o učešću u kapitalu državnih preduzeća, a objavljivanje tih podataka je otežano bez postojanja registra o njima", ističe Pejović, i dodaje da su Vlada Srbije, Ministarstvo privrede, Ministarstvo rudarstva i energetike i nadzorni odbori EPS-a i Srbijagasa kontrolisali akvizicije koje su sprovela ta dva preduzeća.

On kaže i da je vrednost akvizicija koje su sproveli EPS, Srbijagas i Telekom Srbija u periodu između 2016. i 2018. godine povećana sa 154 milijarde na oko 200 milijardi dinara. Kontrola akvizicija koje je sproveo Telekom, kupujući više manjih operatera, obavio je Nadzorni odbor tog preduzeća, ali kontrola Ministarstva privrede "nije dokumentovana", pa je DRI dala preporuke o uspostavljanju jedinstvene evidencije državnih preduzeća i smernice za unapređenje rada i nadzora tog ministarstva.

Državni revizor Goranka Jovanović rekla je da su akvizicije, kao strateški ciljevi koji unapređuju poslovanje, planirane u trogodišnjim i jednogodišnjim planovima poslovanja EPS-a i Srbijagas-a, kao i u Adaptiranom poslovnom planu Telekoma za period od 2018. do 2021. godine.

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>