• 0
 ≫ 

Šojble: Nemci će manje ići na Maldive

 ≫ 

Nemački paket mera za zaštitu klime predviđa oštro smanjenje emisije ugljen-dioksida, kao i ulaganja u železnicu, ipak, i sami građani platiće cenu klimatskih promena

  • 0
Berlin, Nemacka

Foto: Pixabay

Nemci će morati da promene način života, tako što će smanjiti putovanja i plaćati realnu cenu da bi se izborili sa problemom klimatskih promena, izjavio je danas predsednik nemačkog parlamenta Volfgang Šojble.

Poznat po tome što je kao ministar finansija, tokom dužničke krize evrozone, pozivao siromašnije južne članice bloka na štednju i fiskalnu disciplinu, ovaj put za list "Noje oznabriker cajtung" kaže da će klimatske promene od Nemaca zahtevati žrtvovanje.

"Svakako je veliko zadovoljstvo odleteti na Maldive ili posetiti Veneciju, ali u budućnosti ćemo morati da se prepuštamo takvim zadovoljstvima znatno umerenije", naveo je konzervativac Šojble.

Nemački paket mera za zaštitu klime, koji je dogovoren ove godine, predviđa oštro smanjenje emisije ugljen-dioksida tokom narednih decenija, kao i ulaganja u železnicu, u energetski efikasne stambene objekte i električna vozila. Ipak, uprkos nastojanjima da se na ovaj način minimiziraju direktni troškovi potrošača, svi Nemci platiće cenu ovih promena.

"Savladali smo daleko veće izazove u istoriji. Ali, bilo bi pogrešno predstaviti klimatski paket kao čin velikodušnosti - zaštita klime nije besplatna", poručuje Volfgang Šojble.

Grejanje i gorivo će postati znatno skuplji, čak i ako će niže cene struje i jeftinije karte za železnicu delimično nadoknaditi to povećanje.

Video: Gretu napali paparaci u Madridu: Ona se smejala, a policija jedva uspevala da je zašititi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari