• 4
 ≫ 

Ovi ekstremno bogati ljudi ne ostavljaju novac svojoj deci

 ≫ 

Mnogi od njih smatraju da će novac naškoditi njihovim potomcima, pa se odlučuju na drastične poteze

  • 4

Mnogi biznismeni, milijarderi i poznate ličnosti ostavljaju u testamentima svoje bogatstvo deci, ali to nije slučaj sa svima. Po svemu sudeći, određeni bogataši ne smatraju da bi njihov novac bio najbolje oruđe u rukama dece, piše Business Insider.

Evo ko su oni i koji su njihovi razlozi da liše potomke nasledstva.

1) Najdžela Loson

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nigella (@nigellalawson) on

 

Britanska kulinarska voditeljka i novinarka, koja je unela revoluciju u spremanje hrane i izdala tri knjige o kuvanju, može da se pohvali imetkom vrednim 15 miliona dolara. Ona ima dvoje odrasle dece iz prvog braka i jednu pastorku iz drugog i otvoreno je pričala o tome da im neće ostaviti svoj novac.

- Sigurna sam da moja deca ne bi trebalo da imaju finasijsku sigurnost. Ljude ume da uništi to što ne moraju da zarađuju novac - izjavila je ona jednom prilikom.

2) Gordon Remzi

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram) on

 

Vlasnik lanca 40 restorana širom sveta, Gordon Remzi, jedno je od najvećih imena u britanskoj restoranskoj industriji. On je poznat po kulinarskim televizijskim emisijama kao što su "Kuhinja iz pakla" i "Master šef". Njegovo bogatstvo se procenjuje na 63 miliona dolara, ali ono nije namenjeno njegovoj deci, kojih ima petoro i koja se i dalje voze u ekonomskoj klasi, dok on sa ženom Tanom leti u prvoj klasi.

- To radim da ih ne bih razmazio. Sa Tanom sam se složio da deca dobijaju 25% našeg novca. Ja sam zaradio to bogatstvo i imao sam sreće, pa poštujem sve što danas posedujem - objasnio je on.

3) Ešton Kučer

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ashton Kutcher (@aplusk) on

 

Ešton Kučer, čije se bogatstvo procenjuje na 200 miliona dolara, izjavio je nedavno da on i njegova supruga Mila Kunis ne odvajaju novac u povereničke fondove za svoju decu. On tvrdi da će želeti da podrži decu u pokretanju sopstvenog biznisa, ali da ona neće imati poseban tretman.

- Moja deca žive veoma lagodnim životom, a da toga nisu ni svesni - rekao je Kučer jednom prilikom.

4) Sting

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sting (@theofficialsting) on

 

Poznati britanski muzičar Sting, koji ima šestoro dece, odlučio je da svojim potomcima ne ostavi ništa od svog bogatstva, koje se procenjuje na 300 miliona dolara (prema izveštaju Forbsa iz 2014. godine).

- Rekao sam mi da im neće ostati mnogo novca, jer ga moja supruga i ja trošimo. Imamo mnogo obaveza i dajemo novac na sve što iskrsne. Ne želim da im ostavim novac u povereničkim fondovima, jer će to biti omče oko njihovog vrata. Oni moraju da rade. To sva moja deca znaju i retko kad me pitaju za bilo šta, što ja veoma cenim - objasnio je on.

5) Elton Džon

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Elton John (@eltonjohn) on

 

Muzička karijera duga četiri decenije donela je Eltonu Džonu bogatstvo od 450 miliona (prema izveštaju Forbsa iz 2014. godine). On i njegov suprug Dejvid Ferniš imaju dva sina - Zaharija i Elajdžu - i ne žele da ih razmaze bogatstvom.

- Dečaci su živeli neverovatnim životom, oni nisu kao ostala deca i ja se ne pretvaram da je tako. Potrebno im je da imaju dodir sa realnošću, poštovanje prema novcu i poslu - izjavio je Elton.

Ipak, oni će sa agencijom za nasledstvo obezbediti decu taman toliko da imaju dom, automobil i da imaju za osnovne životne potrebe.

6) Džordž Lukas

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The ISA (@networkisa) on

 

Kreator "Ratova zvezda" najviše novca je zaradio 2012. godine, kada je prodao ovu franšizu zajedno sa produkcijskom kompanijom "Lukasfilm"Volt Dizni kompaniji za 4,05 milijardi dolara, pa se sada njegovo bogatstvo procenjuje na 6,4 milijarde.

On ima četvoro dece - jednu ćerku je usvojio u prvom braku, dvoje je usvojio sam i jednu ćerku je dobio sa drugom suprugom Melodi Hobson u avgustu 2013.

Ipak, njegov portparol tvrdi da će većina novca koji Lukas ima biti uložena u edukativne filantropske projekte. On je osnovao Edukativnu fondaciju Džordž Lukas, poznatu i kao Edutopija, koja za cilj ima da da istraži i omogući u školama edukativne prakse kako bi deca stekla što više znanja tokom obrazovanja.

7) Majkl Blumberg

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by New York Post (@nypost) on

 

Osim što se kandidovao za mesto predsednika Amerike na izborima 2020. godine, Blumberg je i osnivač i izvršni direktor softverske i medijske kompanije "Blumberg L. P." i 14. najbogatija osoba na svetu. Bivši gradonačelnik Njujorka svoje bogatstvo od 64 milijarde želi da da pre nego što umre, a većinu bi uložio u svoju filantropsku organizaciju "Blumberg filantropi". On ima dve ćerke, Džordžinu i Emu, koje obe rade za filantropske organizacije.

8) Mark Zakerberg

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck) on

 

Onsivač Fejsbuka, čije se bogatstvo procenjuje na 72 milijarde dolara, dobio je 2015. sa suprugom Prisilom Čan ćerku Maks i odmah po njenom rođenju otkrio je da će 99 posto svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe, jer "želi da ona odraste u boljem svetu" i zato što "ima moralnu odgovornost prema svoj deci narednih generacija".

Par je pokrenuo Čan-Zakerberg institut, čiji cilj je "unapređenje ljudskog potencijala i promovisanje jednakih mogućnosti za sve". Od tada su dobili još jednu ćerku, kojoj su dali ime Avgust.

9) Voren Bafet

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Business Motivation Family (@businessmotivationfamily) on

 

Voren Bafet, američki biznismen koji je bogatstvo od 88,8 milijardi dolara stekao kao direktor osiguravajućeg društva "Berkšir Hatavej", i koji ima akcije u desetinama kompanija, proglašen je jednim od najuspešnijih investitora svih vremena. On je poznat kao filantrop i planira da sve svoje bogatstvo donira u razne dobrotvorne svrhe, a svojoj deci ne želi da ostavi ništa. Umesto toga, ostaviće svakom od svojih troje dece po deo svog osiguravajućeg društva - svaki deo vredan je po 2,1 milijarde dolara. Većina njegovog bogatstva otići će fondaciji Bila i Melinde Gejts, a procenat će dobiti i fondacija Suzan Tompson Bafet, koju je ovaj tajkun osnovao sa svojom suprugom.

10) Bil Gejts

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bill Gates (@thisisbillgates) on

 

I Bil Gejts je, kao i mnogi bogataši, poznati filantrop i planira da većinu svog bogatstva od 113 milijardi dolara pokloni u dobrotvorne svrhe. On i njegova žena Melinda poseduju najveću dobrotvornu organizaciju na svetu - Fondaciju Bila i Melinde Gejts - koja pomaže ljudima da vode "zdrave i produktivne živote". I Gejtsovih troje dece ima njegove filantropske sklonosti, zbog čega tvrde da su srećni što neće naslediti očevo bogatstvo. On će svakom od njih ostaviti samo po 10 miliona dolara, što je sve zajedno manje od 1% njegovog bogatstva.

- Ako ostavim decu enormnu količinu novca, neću im učiniti uslugu – uveren je Gejts.

Video: Ruskinja u prste stavila 2000 evra samo da bi lakirala nokte

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>