• 6
 ≫ 

Kako da vas ne prevare kod osiguranja: Tri sumnjive stvari koje je "Mala Dafina" iz Leskovca uradila

 ≫ 

- Posao kojim se I. D. bavila nema veze sa redovnim poslovanjem osiguravajuće kuće - Ono što je "prodavala" nisu proizvodi osiguranja - Keš je zabranjen za osiguravajuće kompanije

  • 6
Bračni par se ljuti na šalterskog radnika Foto: Shutterstock

Vest da je bivša službenica osiguravajuće kuće "Viner štediše" Irena D. (25) iz Vlasotinca osumnjičena da je, poput Jezde i Dafine, u poslednje dve godine ojadila stotinak klijenata s juga Srbije za milione evra, nudeći im da "investiraju" novac kod nje uz mesečnu kamatu od 7,7 odsto, proširila se i van granica naše zemlje.

Leskovčani, Vlasotinčani i Piroćanci navodno, davali su joj od 10.000 do čak 800.000 evra, očekujući da će brzo uvećati pare, ali je ogromna većina njih ostala bez dinara.

Sumnja se da je 80 odsto novca od klijenata iz Vlasotinca, Leskovca i Pirota završilo u privatnim džepovima, pa je neizvesno kako će prevareni biti obeštećeni.

Koliko je važna finansijska edukacija pokazalo se i ovom slučaju. A kako ne biste bili prevareni, uvek se naoružajte informacijama.

Pitali smo osiguravače kako se moglo prepoznati da dotična ne radi posao za koji se predstavlja, i kako biste mogli da se zaštitite kao potencijalni klijent.

Pre svega - uvek, uvek pazite šta potpisujete kada dajete svoj novac nekome. Nezavisno od toga u kom delu zemlje živite, ovo i jeste slika cele Srbije i nedostatka finansijske pismenosti.

Sudski čekić, osiguranje, advokat Foto: Shutterstock

- Irena se bavila nekim poslom koji nema nikakve veze sa redovnim poslovanjem jedne osiguravajuće kuće. Koristila je jedno parče papira koje je sama napravila i sa ljudima sa kojima je dolazila u kontakt razmenjivala određeni novac i navodno obećavala neke kamate. Koliko je bilo novca i da li ga je uopšte bilo, zasada samo ona zna - rekli su nam iz jedne osiguravajuće kuće.

Takođe, ističu da ono zbog čega je ona dospela u javnost nisu proizvodi osiguranja.

Dalje, osiguravajuće kuće, podseća naš sagovornik, ne posluju sa keš novcem. Sva osiguranja, naime, moraju da se plate preko računa.

- Dakle, koje god osiguranje da uzimate vi morate da ga platite putem računa, ili da odete u banku, poštu, veb šop... Nijedna osiguravajuća kuća ne barata niti posluje sa keš novcem. To je zabranjeno - ističe naš sagovornik.

Na primer, kada je u pitanju životno osiguranje, to je dugoročan ugovor između osiguravajuće kuće i lica, i u tom ugovorenom odnosu, osiguravajuća kuća uzima neke rizike na sebe, a klijent izdvaja neki novac za određene rizike koje će se možda desiti u narednom periodu.

- Prvo i osnovno, a prema smernicama NBS, klijent mora da bude dobro predugovorno informisan, što znači da to mora da mu bude jako dobro objašnjeno od strane osuguranja. I drugo, mora da mu se preda predugovorna informacija u vidu papira - dodaje.

Za većinu slučajeva, onaj koji uzima polisu životnog osiguranja, mora da popuni i zdravstveni upitnik, a tu su i drugi papiri, obrazci....ogromna papirologija koji klijent mora da potpiše i svojom voljom uđe u to.

Ukratko, osiguranje je ugovor između osiguravača i ugovarača osiguranja, klijenta.

- U ovom konkretnom slučaju, ona je privatno pisala neke cifre, gde su oni razmenjivali navodno novac, a to ne može da se dovede u vezu sa osiguravajućom kućom -

Protiv Irene D. (25), kako nam je potvrđeno, podneta tužba, a ona je udaljena sa rada, suspendovana je i sada se čeka stav policije i tužilaštva.

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    26. decembar 2019 | 16:56

    Pokusavate da skinete odgovornost sa Winera, medjutim cinjenica je da je ona njihov uposljenik i da je ona na memorandumu Winera davala ljudima potvrde sa pecatom osiguranja i njenim potpisom.. Tako da mislim da Winer tu takodje ima odgovornost, moraju i oni da kontrolisu svoje sluzbenike...

  • ja

    26. decembar 2019 | 18:08

    i sve je ona to radila a da niko od "postenih" kolega nista nije primetio..Pa novac je valjda primala na tim salterima a ne na ulicu..ako su pak ljudi placali osiguranja na ulicu onda su trebali i vise da ih pokradu..Ili su ovu devojku koja sa 25god ne moze imati nekog iskustva lepo namestili...

  • Doktor

    26. decembar 2019 | 18:52

    Imam životno osiguranje kod Viner štediše blizu 10 godina. Ovo što je uradila njihova radnica, ozbiljno me je zabrinulo za moje ulaganje. Ukoliko Viner štediše ubrzo ovo ne reši i ne skine ljagu sa svog imena, a zna se kako se ljaga sa imena u ovakvim situacijama "skida", itekako ću razmisliti o daljem našem poslovnom odnosu. Za početak, čekam informaciju koju sam zatražio od NBS.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>