• 7

Vlada usvojila Predlog zakona o poreklu imovine

Brnabić je na konferenciji za novinare rekla da se na taj zakon decenijama čekalo i da su mnogi najavljivali njegovo donošenje, ali nije bilo političke volje da se to pitanje reši

  • 7
Ana Brnabic

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o poreklu imovine, kao i Strategiju razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025. godine, saopštila je nakon sednice premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je na konferenciji za novinare rekla da se na taj zakon decenijama čekalo i da su mnogi najavljivali njegovo donošenje, ali nije bilo političke volje da se to pitanje reši.

- Očekujem dobru i otvorenu raspravu u skupštini Srbije o tome i srećna sam zbog toga, ovo je poruka da je Srbija drugačija zemlja i da postoji politička volja da se stvari menjaju, da su zakoni jednaki za sve i da nema privilegovanih i povlašćenih. Odnosiće se pođednako na sve građane Srbije - rekla je Brnabić.

Kako je objasnila, Predlogom zakona predviđeno je da bude oformljena posebna jedinica u Poreskoj upravi i to telo proveravaće svakoga, pre svega političare i političku elitu, a zakon će se odnositi na sve čija je imovina u nesrazmeri s prihodima.

Odgovarajući na pitanja novinara, ona je rekla da je Predlog zakona upućen skupštini po redovnoj proceduri i da veruje da će se uskoro naći na dnevnom redu.

Govoreći o Staretegiji razvoja veštačke inteligencije u Srbiji 2020-2025, koja je takođe danas usvojena, Brnabić je rekla da se time šalje poruka da Srbija ne kaska za svetom i da prati razvijene zemlje, te da ima potencijal da razume trendove i bude u korak sa onima koji trendove postavljaju.

Cilj je, kako je kazala, kvalitetniji život svih građana i ulaganje u budućnost zemlje, s obzirom da se u različitim studijama procenjuje da bi veštačka inteligencija u narednih 15 godina mogla da udvostruči globalne stope ekonomskog rasta.

Ana Brnabić

Ana Brnabić - FOTO: TANJUG / MILICA NIKOLIC

Želimo Srbiju koja će ovo iskoristiti na najbolji mogući način i tako smanjiti jaz, a građanima omogućiti veće bogatsvo, bolji životni standard, rekla je premijerka i dodala da je Srbija prva država u celoj Jugoistocnoj Evropi koja ima ovakvu strategiju, a 26. u svetu.

Ona je zahvalila članovima radne grupe i svima koji su učestvovali u donošenju Stategije.

Premijerka je dodala da Srbija ima sve što je potrebno da bude jedan od svetskih lidera u toj oblasti.

Navodeći da smo uspostavili makroekonomsku stabilnost, nezaposlenost ije smanjena na ispod 10 odsto i cilj je kaže dodatni i brži rast u budućnosti.

Ona je rekla da je za prvih 10 meseci ove godine Srbija izvezla formaciono-komunikaciono-telekomunikacione usluge u vrednosti 1,154 milijardi evra, znatno više nego 2018.

Ostvareno je i 645 miliona suficita , a čekuje da će izvoz IKT usluga rasti po stopi od 0,5 odsto godišnje.

Ministar za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj Mladen Šarčević rekao je da je iz Fonda za nauku za razvoj veštačke inteligencije namenjeno 2,4 miliona evra i i da će moći da bude finansirano najmanje 12 projekata

Najavio je da je u planu otvranje novog trening centra na Dedinju gde će se prikazivati novi modeli veštačke inteligencije koji će se koristiti u obrazovnim procesima.

Fillip Panjević iz radne grupe za donošenje strategije rekao je da je opšti cilj upotreba veštačke inteligencije u svrhu ekonomskog rasta i kvalitetnijeg životnog standarda građana.

Što se tiče opstsih ciljeva, strategija, kazao je na prvom mestu ima razvoj obrazovanja i obuka kadrova, a drugi cilj je investiranje u nauku i podržska naučunicima i naučnim institicijama, posebno pospešivanje saradnje sa naučnim institucijama. ..

Investicije u infarstrukturu su jajko bitne za bavljenjenje veštačkom inteligencijom i važno je da istraživači i privreda imaju infrastrukturu koja to podržava, rekao je on.

Takođe je istakao da je u narednih desetak dana planirano došenje Akcionog plana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    26. decembar 2019 | 23:10

    Tresla se gora rodio se mis !!!

  • Rastko

    26. decembar 2019 | 22:41

    Realno zakasnjeli ste braco i sestre jer stranci kojima su oni pre vas prodali sve sto vredi u ovoj drzavi su zajedno sa svim tim domacim izdajnicima i bog i batina u Srbiji a vi sadasnji usvajaci zakona o poreklu imovine samo ikebana a mi ostali posmatraci cak ni to.

  • Rastko

    26. decembar 2019 | 22:48

    Toliko vam tesko palo da ste morali 9 meseci da ga mucite da bi ga na kraju ipak usvojili.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>