• 0

Izlazimo iz perioda štednje: Mali računa na rast od 7 odsto

Vlada Srbije teži tome da godišnji rast bude 7 odsto u roku od tri godine - kaže Siniša Mali za Blumberg

  • 0
grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, Foto: Shutterstock

- Srbija planira da iskoristi međunarodna tržišta obveznica kako bi platila projekte osmišljene da udvostruče stopu ekonomskog rasta prema novom ekonomskom planu, jer zemlja izlazi iz godina štednje - izjavio je ministar finansija Siniša Mali u in intervjuu za Blumberg.

On je dodao i da Vlada Srbije teži tome da godišnji rast skoči na 7 odsto u roku od tri godine, sa oko 3,5 odsto koliko je sada, što u velikoj meri zavisi od najmanje 10 milijardi evra infrastrukturnih projekata koji su uključeni u novi petogodišnji ekonomski plan.

Američka agencija ocenjuje da je Mali od svog imenovanja na mesto ministra, u maju 2018. godine, bio veliki zagovornik povećanja javne i privatne potrošnje kako bi se iskoristili rekordno niski troškovi zaduživanja. Kako je navedeno, Vlada Srbije planira da prikupi 2 milijarde evra od globalne prodaje obveznica i 2,7 milijardi dolara na domaćem tržištu sledeće godine, što je neznatno manje od ovogodišnjeg programa.

Kako Mali kaže, većina potrošnje za infrastrukturu u narednih pet godina biće prikupljena na međunarodnim tržištima kapitala, uključujući zelenu obveznicu. - Uzimajući u obzir da je najnovija evroobveznica došla sa prinosom od 1,25 odsto, mislim da su uslovi takvi da bismo trebali da se zadužujemo na tržištu - ističe on i dodaje da Ministarstvo proučava i prodaju duga u Kini.

Prema njegovim rečima, najmanje milijardu evra potrošnje biće predviđeno za zagađenje, što će stvoriti pravu priliku za prvu emisiju zelenih obveznica i omogućiti Srbiji da pokaže posvećenost i spremnost za rešavanje problema životne sredine. Dug Srbije u lokalnoj valuti verovatno će u prvoj polovini ući u jedan od indeksa JPMorgan novih tržišta.

Mali ocenjuje da će prodaja obveznica sa dužim rokom dospeća i povećanim sekundarnim trgovanjem pomoći Srbiji da se kvalifikuje za Evroklir, što bi dodatno moglo da podstakne potražnju i smanjenje troškova. Navodi se i da Srbija planira da u prvom kvartalu ponudi dinarske obveznice sa rokom dospeća od 12 godina i dvadesetogodišnje hartije od vrednosti denominirane u evrima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>