• 2
 ≫ 

Radnici Fijata danas čekaju isplatu 13. plate

 ≫ 

Bonus će primiti samo oni najvredniji

  • 2

Zaposleni u kragujevačkom Fijat Krajsleru danas treba da prime 13.platu. Ovaj bonus će dobiti pored drugog dela zarade za novembar i akontacije za decembar. 

Fabrika Fijat, Fiat, Kragujevac Foto: Telegraf

Pravo na kompletan bonus imaju zaposleni koji su sa posla odsustvovali ukupno 4 sata tokom cele godine. Oni će primiti 90 odsto od osnovne plate (32.638 dinara, bez minulog rada i nadoknada za topli obrok i prevoz), što iznosi 29.000 dinara.

Oni koji su sa posla odsustovali između četiri sata i tri dana primiće 30 odsto 13.plate, dok će oni koji su odsustvovali više od toga primiti, pored dela za novembar i plate za decembar, 10 odsto bonusa. Zaposleni koji su bili više od 3 puta na bolovanju u toku godine neće primiti ništa od Božićnog bonusa.

Prema kolektivnom ugovoru, ali i ugovoru koji važi za sve fabrike širom sveta, Božićni bonus treba da se deli samo u slučaju da je fabrika poslovala pozitivno.

Fabrika Fijat, Fiat, Kragujevac Foto: Telegraf

S tim u vezi, u ukupnim troškovima poslovanja, plate učestvuju tek sa dva do tri odsto.

S druge strane, troškovi materijala i delova za ugradnju u automobile čine čak 87 odsto ukupnih troškova proizvodnje. S obzirom na to da se u toku 2019. godine od 230 uobičajenih radnih dana radilo oko 100, i da je proizvodnja bila ubedljivo najmanja otkako iz pogona izlazi model 500L, to su i troškovi proizvodnje bili najmanji do sad. Zato iz Fijata kažu da je ovogodišnje poslovanje je sasvim izvesno-pozitivno.

Trinaesta plata je nekada bila karakteristična za zemlje sa jakom socijalnom politikom. Međutim, domaći poslodavci retko neguju taj kult, dok ih deo državnog sektora isplaćuje. 

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moravac

    27. decembar 2019 | 12:08

    Dali je moguce da kod mene u firmi svi iz uprave dobijaju od100,000-500,000 a radnici u proizvodnji ni dinara a mi radimo i svetak i petek , svaki vikend nocni rad tako da ispada da mi nista nezaradjujemo konkretno kod cmane velika nepravda velika sramota

  • Djole

    27. decembar 2019 | 12:01

    Ja se ne bih hvalio takvom platom sobzirom kakva je firma u pitanju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>