• 19

Кako se Кraljevo diglo iz pepela: Nekada grad na umiranju sada živi novi život

Hiljade i hiljade radnika u jednom trenutku ostalo je bez posla

  • 19

Od šezdesetih do kraja devedesetih, Kraljevo je bio grad koji je bio zaslužan za za ekonomsku stabilnost Srbije, pa čak i Jugoslavije. Četiri industrijska giganta Magnohroma, Fabrika vagona, Jasen i Kablar zapošljavali se više od 15.000 ljudi. Oni su imali redovne plate, sigurna tržišta i izvoz koji se merio desetinama miliona dolara.

Međutim, period tranzicije doveo je Kraljevo u položaj -davljenika u Ibru- Zbog loše privatizacije je oko 20.000 radnika izgubilo posao za svega dve-tri godine. Na dvadesetak firmi, računajući i gore pomenute gigante, stavljen je katanac, a njihova imovima je ruinirana i opljačkana.

kraljevo

Foto: Rina

Danas je situacija znatno drugačija. Na sednici Skupštine grada će se, u poslednjim danima decembra, pred odbornicima naći najveći budžet u istoriji grada. O napretku Kraljeva govori gradonačelnik, dr Predrag Terzić.

-Godine 2016. naš budžet je bio 2.600.000.000 dinara, a već 2019. dostigao je 4.100.000.000 dinara. Budžet za 2020. godinu će biti čak i veći, 4.370.000.000 dinara - rekao je Terzić i pomenuo da se pored dve velike investicije koje se ogledaju kroz izgradnju Moravskog koridora i otvaranja aerodmoma Morava, u Kraljevu priprema još nekoliko velikih projakata.

Poseban fokus Terzić stavlja na značaj izgradnje dve velike fabrike Leoni i Taj grupe, u kojima će biti zapošljeno 7.500 radnika.

Video: Srbija dobila novi aerodrom Morava

(Telegraf Biznis/Rina)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peđa

    Pošto sam rođen u Kraljevu, ali nažalost već 10 godina živim i radim vam njega, voleo BiH da se vratim i nastavim da radim u njemu, ali nemamo mi više kapaciteta za to. Nije preporod da se radi u fabrici auto delova i u turskoj čarapari. To treba mnogo ozbiljnija proizvodnja, kao nekad vagoni, opeke, nameštaj, avioni i slično. To sve treba da prati adekvatna infrastruktura, stručni kadar u opštini i ostalim telima. Toga nema, ostali poltroni, pun grad Kosovara, rođeni ovde idu van, nema ko da vodi grad ka boljem. Lokalni front se nije mnogo potrudio, to što imamo aerodrom i jedan tržni centar nije ništa. Kako da se vratim ako nemam gde da radim i ako nađem posao to su nažalost smešni novci. Ovde gde sada radim ja već zarađujem više nego što mi predsednik daje 2025 godine. Tako da mi ostaje da u grad Dolazim samo za praznike i kada mogu da obiđem roditelja. Nažalost.

  • kraljevo

    Ambulanta Higijenski zavod nije u centru pa se nevidi, to je odavno i bog zaboravio,Bravo za objavu

  • Ljiljana

    Pa.kako ozivelo dodite.na.higijenski zavod.da vidite rupu od zavoda zalost poceli da renoviraju I stali I ono sto je uradeno propada a radnici po nekim rupama rade I iznajmljenim kucama.Pa Terzicu kad imas pare sto ne zavrsite zgradu na higijenskom.zavodu,sramota I bruka

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke