• 19
 ≫ 

Кako se Кraljevo diglo iz pepela: Nekada grad na umiranju sada živi novi život

 ≫ 

Hiljade i hiljade radnika u jednom trenutku ostalo je bez posla

  • 19
kraljevo Foto: Rina

Od šezdesetih do kraja devedesetih, Kraljevo je bio grad koji je bio zaslužan za za ekonomsku stabilnost Srbije, pa čak i Jugoslavije. Četiri industrijska giganta Magnohroma, Fabrika vagona, Jasen i Kablar zapošljavali se više od 15.000 ljudi. Oni su imali redovne plate, sigurna tržišta i izvoz koji se merio desetinama miliona dolara.

Međutim, period tranzicije doveo je Kraljevo u položaj -davljenika u Ibru- Zbog loše privatizacije je oko 20.000 radnika izgubilo posao za svega dve-tri godine. Na dvadesetak firmi, računajući i gore pomenute gigante, stavljen je katanac, a njihova imovima je ruinirana i opljačkana.

kraljevo Foto: Rina

Danas je situacija znatno drugačija. Na sednici Skupštine grada će se, u poslednjim danima decembra, pred odbornicima naći najveći budžet u istoriji grada. O napretku Kraljeva govori gradonačelnik, dr Predrag Terzić.

-Godine 2016. naš budžet je bio 2.600.000.000 dinara, a već 2019. dostigao je 4.100.000.000 dinara. Budžet za 2020. godinu će biti čak i veći, 4.370.000.000 dinara - rekao je Terzić i pomenuo da se pored dve velike investicije koje se ogledaju kroz izgradnju Moravskog koridora i otvaranja aerodmoma Morava, u Kraljevu priprema još nekoliko velikih projakata.

Poseban fokus Terzić stavlja na značaj izgradnje dve velike fabrike Leoni i Taj grupe, u kojima će biti zapošljeno 7.500 radnika.

Video: Srbija dobila novi aerodrom Morava

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    27. decembar 2019 | 17:24

    Ritejl centar, potpuno nova ambulanta u Ribnici, Turska firma, Leoni, dva nova mosta, uskoro i zatvoren bazen, renoviran trg Milutin, olimpijski stadion uskoro. Ne znam zasto ste svi nezadovoljni? Ako znate bolje draga gospodo zavrnite rukave i pocnite da radite!

  • МЦ

    27. decembar 2019 | 17:15

    Насеље Рибница је не препознатљива. Некада пуст део где је народ једва чекао да оде у град, а сад имамо нову амбуланту, ритејл центар, добићемо и други који се сад гради. Ускоро треба да почну да граде затворен базен... Стварно су га препородили.

  • Ja

    27. decembar 2019 | 14:59

    Aj botovi palite,javite se Kraljevcani i kazite jeli to istina!!!!meni je drug odande i evo ga u Bg-u!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>