• 2

Izvoz oružja: Najveći klijent Nemačke je Mađarska

Za 75 odsto veći izvoz u odnosu na isti period 2018. godine

  • 2

Nemački izvoz oružja ima tendenciju da ove godine dostigne rekordan nivo, s obzirom na to da je vlada u Berlinu do kraja novembra odobrila prodaju u iznosu od 6,35 milijardi evra, a prethodni rekord koji je zabeležen 2015. iznosi 7,86 milijardi evra, izveštava Dojče Vele pozivajući se na saopštenje nemačkog Ministarstva ekonomije.

Nemačka oružije dostava Kurdi

Foto: Tanjug/AP

Izvoz oružja porastao je za 75 odsto u odnosu na isti vremenski period 2018. godine.

Većina odobrenih prodaja oružja, u vrednosti 1,77 milijardi evra, namenjena je Mađarskoj, zemlji članici EU i NATO partneru, čiji premijer Viktor Orban želi da poveća potrošnju za odbanu.

Ipak, znatno su diskutabijilniji dozvoljeni izvozi u Egipat od 802 miliona evra, i u Ujedinjene Arapske Emirate u iznosu od 206 miliona evra. Obe ove zemlje učestvuju ili su učestvovale u vojnoj koaliciji kou predvodi Saudijska Arabija, a koja je uključena u sukobe u Jemenu.

Godine 2018. Merkelin konzervativni blok CDU/CSU i Socijaldemokrate (SDP) složile su se da je neophodno zaustaviti izvoz oružja u zemlje koje su u sukobu, ali je dozvoljeno par izuzetaka.

Berlin je, ipak, uveo potpunu zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju nakon ubistva saudijskog novinara disidenta Džamala Kašogija, za koje su UN okrivile visoke zvaničnike te kraljevine.

džamal kašogi, ubistvo, novinar

Foto: Tanjug/AP

Osim u ove dve zemlje, Nemačka izvozi oružje i u tri države NATO alijanse: SAD, Velika Britanija i Norveška. Iako postoje ograničenja vezana za izvoz u zemlje izvan EU i NATO-a, Nemačka izvozi i u Australiju i Južnu Koreju, jer ih smatra članicama vojnog saveza, zbog čega ne podležu ovom ograničenju.

Zamenik lidera poslaničke grupe stranke Levica, Sevim Dagdelen, nazvao je izvoz oružja članicama jemenske ratne koalicije "zločinom", rekavši da se nemački koalicioni sporazum pretvorio u "farsu".

Međutim, portparolka Ministarstva ekonomije je istakla da se ne radi samo o izvozu oružja, jer to samo po sebi ne predstavlja prikladan pokazatelj vladine izvozne politike, već se izvoze i stvari poput sigurnosnih stakala za zgrade ambasada i vozila za misije UN-a.

Video: Ovako Putin puca iz novog snajpera iz fabrike Kalašnjikov

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😡😡😡

    27. decembar 2019 | 16:04

    Madjari se naoruzavaju zbog emigranata a nas razoruzavaju zbog emigranat,kakav paradoks,kukacemo ali bi ce kasno. Nikad nismo imali nekog ko je mislio za Srbiju i za narod,svi samo gledaju licne interese

  • Loki

    27. decembar 2019 | 17:25

    Nas su Madzari klali I bacali pod led na Dunavu, a nisu Sirijci, Iracani, Avganistanci, Libijci........U normalna vremena su nase firme tamo radile oni su nas docekivali kao najbolje goste. Brzo zaboravljamo ko se prema nama ponasao bratski.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>