• 0

"Sumanuta" austrijska obveznica ispala najbolje ulaganje

Budući da je cena ove obveznice krajem avgusta 2019. dostigla vrhunac, sa tržišnom vrednosti od 210 centi u odnosu na 1 uloženi evro, investitori koji su je kupili - od početka godine do tog datuma - imali su povrat na svoje ulaganje od 87 procenata

  • 0

Akcije su se i ove godine na razvijenim tržištima pokazale kao odlična investicija, ali su dobar izbor bile i neke obveznice, uprkos niskim prinosima iz prošlosti. To se posebno odnosi na stogodišnju austrijsku obveznicu, na koju su analitičari i poneki investitori gledali s nevericom, smatrajući je "sumanutom".

Austrijska obveznica je plasirana 2017. godine i uprkos izuzetno dugoj ročnosti, na početku je donosila svega 2,1 odsto prinosa. "The Financial Times" piše da su je određeni investitori u prvi mah ismevali, ali da se 2019. njihovo ismevanje pretvorilo u "kiseli osmeh".

Budući da je cena ove obveznice krajem avgusta 2019. dostigla vrhunac, sa tržišnom vrednosti od 210 centi u odnosu na 1 uloženi evro, investitori koji su je kupili - od početka godine do tog datuma - imali su povrat na svoje ulaganje od 87 procenata, dok je prinos pao na svega 0,9 odsto.

Tražnja za obveznicama usporena je u jesen, a to je najviše pogodilo aktive sa najdužim rokom dospeća. Ipak, oni koji su pametno uložili u stogodišnju austrijsku obveznicu, i dalje su na dobitku za skoro 50 procenata u 2019. Ulagači u dugoročne aktive nadaju se da će kretanja na tržištu duga u narednih 97 godina biti mirnija.

Glavni kupci obveznica s dugim dospećem su penzioni fondovi i osiguravajuća društva koji na taj način obezbeđuju izmirivanje svojih dugoročnih obaveza.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>