• 3
 ≫ 

Prvu narudžbinu za turski električni automobil dao Erdogan

 ≫ 

Fabrika biti izgradena na zemljištu površine jedan milion kvadratnih metara

  • 3
Erdogan Turska

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prvi je izvršio prednarudžbinu za turski autohtoni električni automobil na svečanoj promociji prototipa tog vozila u gradu Gebze, u okrugu Kodžaeli, izveštava dnevni list Hurijet.

- Danas smo svedoci ostvarenja 60-godišnjeg turskog sna. Naš san je bio da imamo automobil proizveden domaćom tehnologijom, koji će proneti naše ime u svetu. Tražili smo hrabre ljude da to učine i sada ih imamo - rekao je Erdogan.

Dodao je da će fabrika biti izgradena na zemljištu površine jedan milion kvadratnih metara, koje pripada turskoj vojsci u Bursi, i naglasio da će Turska sprečiti svaki pokušaj da se osujeti proizvodnja tog automobila.

- Uspeli su da spreče proizvodnju Devrima, ali ovaj automobil neće moći da osujete - rekao je Erdogan.

 

Turska je prvi put pokušala da proizvede sopstveni automobil 1961. godine, Devrim (revolucija), ali njegova proizvodnja nikada krenula dalje od faze prototipa.

Erdogan je takođe rekao da je on prva osoba koja je predala prednarudžbinu za novi turski automobil, nakon čega je seo za volan jednog od dva vozila koja su danas predstavljena.

Jedan model je bio crvene a drugi bele boje, kako bi simbolizovali tursku zastavu. Rifat Hisarčiklioglu, šef Udruženja komora i robnih berzi Turske (TOBB), rekao je na svečanosti da će u ovaj projekat tokom 15 godina biti uloženo ukupno 22 milijarde turskih lira (3,7 milijardi dolara).

Gurkan Karakaš, direktor turske Grupacije za automobilsku inicijativu (TOGG) je rekao da je automobil dizajniran kao pametan uredaj kompatibilan sa Internetom stvari i da planiraju da se nađe na turskim putevima 2022. godine.

- Predviđeno je da potpuno električni automobil ima dve konfiguracije motora: od 200 konjskih snaga ili 400 konjskih snaga. Proizvodni pogoni treba da budu završeni 2021. godine, a prvi automobil biće proizveden 2022. godine - naveo je Karakaš.

Očekuje se da će u pogonima biti zaposleno oko 4.323 ljudi, uključujući 300 kvalifikovanih kadrova. Električni automobil će se proizvoditi u pet različitih modela u količini od 175.000 komada godišnje. Automobil će imati domet do 500 km i litijum-jonsku bateriju domaće proizvodnje, koja se, prema medijskim izveštajima, može napuniti do 80 odsto za manje od 30 minuta.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>