• 0

"Nemačka krila" ne lete za Novu godinu, zaposleni stupaju u štrajk

Ogranak "Germanwings", avio-kompanije "Lufthansa", u ponedeljak počinje trodnevni štrajk - javljeno je iz Sindikata letačkog osoblja

  • 0

Sindikat letačkog osoblja nemačke avio-kompanije "Lufthansa" pozvao je na trodnevni štrajk tokom novogodišnjih praznika u ogranku "Germanwings", a postoji mogućnost da se štrajk proširi i na celu kompaniju, piše "Dojče vele".

Kako se navodi, štrajk će početi pred sam doček, u ponedeljak, i trajaće do srede u ponoć, a odnosi se na čak 30 aviona. Odluka je doneta zbog nezadovoljstva zaposlenih kojima uprava "nije dala jasnu perspektivu za budućnost", i za sada se odnosi samo na jedan ogranak. "Germanwings" i dalje posluje sa oko 30 letelica za "Lufthansin" ogranak "Eurowings", ali je u planu da joj se uskoro potpuno pripoji.

Dalji štrajkovi neće biti najavljivani pre 2. januara, međutim, i to bi se moglo promeniti ako menadžment nemačke avio-kompanije nastavi da "doliva ulje u vatru", ističe jedan od portparol Sindikata. - Konflikt je za nas teško rešiv, jer Sindikat nedeljama odbija da pismeno saopšti svoje konkretne zahteve. Tako ne možemo dalje, pa ni u arbitražu - kaže druga strana, odnosno član izvršnog odbora "Lufthanse" Detlef Kajzer.

Sukob menadžementa i sindikata radnika "Lufthanse" traje neko vreme, i već je bilo najave o štrajkovima na nivou četiri ogranka, a i u samoj kompaniji se u novembru bojkotovao rad na dva dana - tada je bilo otkazano 1.500 letova sa oko 200.000 pogođenih putnika.U ovom sukobu menadžementa i sindikata radnika "Lufthanse" već bilo štrajkova upozorenja u četiri ogranka Lufthanze, a u samoj Lufthanzi se u novembru štrajkovalo dva dana - bilo je otkazano 1.500 letova sa oko 200.000 pogođenih putnika.

Obe strane iznova ističu da se zalažu za najširi mogući dogovor o raznim temama u oblasti kolektivnog ugovora, i mada je dogovor bilateralno postignut u novembru, do konkretnih rezultata nije došlo zbog uzajamnog nepoverenja. U međuvremenu je "Lufthansa" opozvala menadžerku osoblja Betinu Folkens, koja se zalagala za umereniji kurs sa Sindikatom.

Ono što Sindikat zahteva je ukidanje već uručenih otkaza i tužbi protiv bivših i sadašnjih članova njihovog glavnog odbora, suočavanje sa razlozima za oštri višemesečni sukob dve strane, skraćeno radno vreme, jednokratna isplata u visini od 1500 evra za sve zaposlene, kao i plaćeno radno vreme za članove Sindikata koji pregovaraju o kolektivnim ugovorima. Nije mnogo bolje ni u "Lufthansinoj" firmi za ketering, koju kompanija već duže vreme želi da proda, a potencijalni kupac je švajcarski "Gategroup".

Propusti menadžmenta u sektoru snabdevanja aviona pićem i hranom možda i ne čude, budući da "Lufthansa" duže vreme planira da se oprosti od nekih svojih "tradicionalnih usluga". Ovaj posao nemački gigant sve više prebacuje na druge firme. A dok se usluge keteringa i tehnički servis smanjuju, predsednik uprave "Lufthanse" Karsten Šper želi još više avio-prevoznika pod svojim okriljem.

"Lufthansa" je već sad na čelu grupe "Star Alliance" koja okuplja 26 avio-prevoznika, i još uvek nije jasno kako bi nove akvizicije trebalo da izgledaju. Kako izveštava "Dojče vele", iako "oštre" mere protiv zaposlenih po pravilu povećavaju vrednost deonica kompanije, koja sada iznosi osam milijardi evra, trenutna poslovna politika uprave "Lufthanse" i hronični sukob sa zaposlenima – zasigurno nisu nešto što će privući investitore.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>