• 9

Prva zemlja na svetu koja će od marta 2020. imati besplatnu vožnju autobusima i vozovima

Ovo nije samo poklon stanovnicima Luksemburga i turistima, već je i ekonomsko rešenje

  • 9

Luksemburg je prva zemlja na svetu koja će uvesti besplatan gradski prevoz. Od 1. marta 2020. godine putnici u Luksemburgu više neće morati da kupuju karte za vožnju autobusima i vozovima.

Koncept održivog transporta nazvan "Modu 2.0" zasnovan je na prelasku na autobuse i vozove, prenose strani mediji. Samo će se karte za prvu klasu i dalje naplaćivati.

- Ovo će uveliko doprineti imidžu i atraktivnosti Luksemburga - rekao je premijer zemlje Ksavijer Betel.

Prema pisanju medija, ovo nije samo poklon stanovnicima Luksemburga i turistima, već je i ekonomsko rešenje. Za proteklih 20 godina stanovništvo druge najmanje zemlje EU povećalo se za trećinu, a polovina stanovnika su stranci.

Luksemburg. prevoz, voz

Foto: Pixabay.com

Pored toga, oko 200.000 ljudi iz Francuske, Belgije i Nemačke svakodnevno radi u Luksemburgu, što je povećanje od 140 posto u odnosu na 2000. godinu.

Očekuje se da će veliki broj vozača preći na javni transport kada bude besplatan, ali takođe žele da udvostruče broj parking mesta "parkiraj i vozi" do 2025. godine.

Luksemburg će na sve ovo potrošiti 41 milion evra.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    selim se u luksemburg,zivecu menjajuci prevoz stalno ,dozivotno tamo ako postoji danonocno saobracaj autobusa I vozova.

  • Messi

    Tamo se zna red i zakon , postuje se sve moguce, zato i zive ko carevi...

  • boris

    U Jagodini već dve godine gradski prevoz za dž za sve kategorije a već 5 godina za penzionere. Betoven ili ne, zna kako!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke