• 0

Kovačević: Ova godina nam je bila izuzetna

Iz Zavoda za statistiku stižu sledeći podaci: BDP skočio za 4 odsto, skok trgovine na malo podstakli hrana, piće i duvan, zaposlenih ima za 2,6 procenata više u odnosu na 2018, a i broj rođenih beba se uvećao za 500

  • 0
bankrot, pad, grafikon pada, srbija, Foto-ilustracija: Freeimages.com/svilen001, Profimedia

Bruto domaći proizvod za celu godinu procenjen je na 4 odsto rasta, što nadmašuje projekciju koja je važila od usvajanja budžeta za 2019, jer je rast bio projektovan na 3,5 odsto - izjavio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je na konferenciji za novinare rekao da su tome doprinele sve glavne aktivnosti - građevinarstvo, poljoprivreda, industrija, usluge, zbog čega je ova godina "po mnogo čemu bila izuzetna". Prema njegovim rečima, BDP je u odnosu na 2010. porastao za 19,6 odsto, dok se ekonomija u Srbiji od 2015, kada je fiskalna konsolidacija već počela da daje rezultate, nalazi u porastu.

- Investicioni ciklus je, zapravo, glavni razlog ovog rasta. Od 2015. godine na delu je ciklus snažnog rasta ukupnih investicija, a posebna priča su strane direktne investicije - rekao je Kovačević, i dodao da su za poljoprivredu dve godine zaredom bile rekordne.

U 2019. nije bilo smanjenja u odnosu na prošlu godinu.

Kovačević je na konferenciji za novinare rekao i da je industrijska prozvodnja od 2014. u ciklusu rasta, uprkos zastojima iz 2018. i prve polovine 2019. kada su se dogodile neke "ekscesne situacije" vezane za remonte velikih kompanija poput NIS-a i Petrohemije.

- Od avgusta i septembra ukupna industrija je živnula i godinu završava pozitivno sa 0,3 odsto rasta. Uzrok oporavka je i što je stegnuta tražnja u Evropi, ali investicioni ciklus je pogurao promenu strukture naše industrije tako što posluje na višem tehnološkom nivou - zaključuje on.

Prema aktuelnim podacima, građevinska proizvodnja je imala izuzetan rast od 28,5 odsto u odnosu na 2018. godinu, odnosno 100,9 odsto u odnosu na 2010, a tome su najviše doprineli infrastrukturni radovi, poput postavljanja gasovoda Turski tok i izgradnje puta Miloš Veliki, i Koridora.

Govoreći o uslugama, Kovačević je rekao da su one rasle dinamikom od oko 4 procenta, dok je promet u trgovini na malo rastao 9,2 odsto u stalnim cenama. Najveći deo "kolača" u ovom procentu uzeli su hrana, piće i duvan.

Kovačević podseća i da su monetarna i tržišna stabilnost ustaljene već šest godina, kao i da je fiskalna ravnoteža postignuta 2016. Od tada imamo suficite i opadanje učešće duga u BDP-u. Dušan Gavrilović, pomoćnik direktora za Sektor nacionalnih računa, cena i poljoprivrede, istakao je turizam kao naprednu granu naše zemlje, pri čemu je rast domaćih turista u 2019. procenjen na 6,6 procenata, a stranih - na 7,4 odsto. Prema njegovim rečima, u novembru je registrovano 2.206.604 zaposlenih, što je za 2,6 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Kada se radi o demografskim pokazateljima, u prvih 10 meseci 2019. godine rođeno je 53.082 beba što je za oko 500 više u odnosu na isti period 2018. Na konferenciji je rečeno i da predstavljeni ekonomski pokazatelji ne obuhvataju podatke za Kosovo i Metohiju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>