• 47

Mali: Od septembra veće plate i penzije; više nije pitanje kada, već koliko

"Već sredinom godine znaćemo koliko ćemo tačno moći da izdvojimo za povišice"

  • 47
Siniša Mali Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će 2020. godine uslediti veliko povećanje plata i penzija i da će se takav trend nastaviti iz godine u godinu.

Mali je u intervjuu za Večernje novosti rekao da je situacija u budžetu dobra i da se sledeće godine očekuje privredni rast od četiri odsto, navodeći da prihodi rastu, a da su rashodi pod kontrolom.

- Već sredinom godine znaćemo koliko ćemo tačno moći da izdvojimo za povišice. Jer sad više nije pitanje da li će ih biti, već kada i za koliko - rekao je Mali, navodeći da nema sumnje da će uvećanja biti u septembru.

Navodi i da će se nastaviti izgradnja novih kilometara auto-puteva, mostova, kliničkih centara, škola, što je obuhvaćeno investicionim programom "Srbija 2025" i ocenjuje da će, kada se taj program završi, Srbija biti potpuno nova zemlja i po pitanju infrastrukture i životnog standarda.

Kaže da će se kroz taj plan u narednih pet godina u Srbiju uložiti 14 milijardi evra.

- Naš prioritet u naredonom periodu upravo će biti da ubrzano radimo na podizanju standarda građana, a to možete samo ukoliko ekonomija raste i stabilna je. Očekujemo da ćemo, nakon što sprovedemo plan ''Srbija 2025'', dostići prosečnu platu od 900 evra i prosečnu penziju od 440 evra - rekao je Mali.

Upitan da li će Komercijalna banka dobiti novog vlasnika, Mali je rekao da očekuje da do kraja januara taj postupak bude okončan.

- Cena je za nas zadovoljavajuća i očekujem da se taj proces u narednom periodu uspešno i završi - rekao je Mali.

Upitan zašto se prodaje banka koja će godinu završiti sa visokim profitom, Mali ponavlja da to nije hir, nego preuzeta obaveza, ali i naglašava da se u otvorenoj tržišnoj utakmici gde postoji jaka konkurencija, država skoro nikada nije pokazala kao bolji vlasnik od privatnika.

Ističe i da ne može da poništi odluku Vlade Srbije iz 2009. godine, kada se obavezala da će okončati taj postupak.

Dodaje, međutim, da on lično takav ugovor, kojim se država unapred obavezuje da će po visokoj ceni otkupiti akcije od stranih akcionara i prodati banku, nikad ne bi potpisao, pogovoto ne 2009. godine.

Na pitanje da li će biti u poziciji da posle izbora sprovodi sve što je najavljeno, Mali kaže da će dati sve od sebe da bi bio u timu Aleksandra Vučića i bio deo, kako kaže, istorijskih promena.

- Da li će biti tako ili ne, to je njegova odluka - kaže Mali.

(Telegraf Biznis/Tanjug/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    31. decembar 2019 | 10:25

    Kako sad povecanje penzije od septembra zar nisu rekli od janusra i to najavili 5,4%

  • E...

    31. decembar 2019 | 10:28

    Evo, verujemo... Al' za malo...

  • Novac

    31. decembar 2019 | 10:14

    Pa opet ce biti povecanje onima sto imaju plate vise od 100.000 din rukovodiocima, a nama ostalima povecanje 2000. Mnogo velika razlika u platama Stvarno sramota i mi imamo zivot i decu Bilo bi dobro da se resi taj sistem povecavanja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>