• 9

Dinar tokom 2019. godine ojačao za 0,5 odsto

Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, ističe da je ovogodišnji iznos SDI za 9,0 procenata viši u odnosu na kraj 2018, odnosno za 300 miliona evra

  • 9

Poslednji dan 2019. Srbija završava sa rekordnim bruto stranim direktnim investicijama (SDI) od 3,8 milijardi, deviznim rezervama od 13,5 milijardi evra, sa 30 tona zlata u sefovima Centralne banke i kursom od 117,6 dinara za evro - prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije.

Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, u intervjuu za Tanjug ističe da je ovogodišnji iznos SDI za 9,0 procenata viši u odnosu na kraj 2018, odnosno za 300 miliona evra. - Pri tome, nismo prodali ni jednu banku, privredni subjekt ili resurs - dodaje ona. Ovo bi trebalo da znači otvaranje radnih mesta, kao i veće i sigurnije plate.

Država je u proteklom periodu otvorila 200.00 novih radnih mesta, o čemu svedoči i pad stepena nezaposlenih, na 9,5 odsto. Tabaković ne krije da je najviše obradovala vest da će Srbija godinu završiti sa kursom 117,6, i podseća da je na odbranu od 2001. do 2012. potrošeno 14,5 milijardi evra. Od avgusta 2012. godine, NBS je otkupila 4,7 milijardi evra za devizne rezerve, dok je dinar ove godine ojačao 0,5 odsto.

Međutim, kako srpska valuta ne bi previše jačala, od početka godine kupljeno je 2,7 milijardi evra u neto vrednosti. Tabaković kaže da je 2019. s jedne strane obeležila sumnja "nekih" da Srbija može da obezbedi projektovan rast od 3,5 procenata, ali da je, s druge strane, odgovor na sumnje bio čvrst stav države da se dostigne i premaši - ne samo taj projektovani iznos, već i revidirana projekcija od 3,6 odsto.

Srbija godinu završava sa rastom BDP-a od 4,0 odsto, poboljšanim kreditinim rejtingom i nižim dugovanjima po ranijim obavezama, za 663 miliona evra. Guvernerka navodi da je sada došlo vreme da se zarađeni novac uloži u potrošnju i da se ove brojke osete kroz standard građana. Time najavljuje i rad NBS u 2020. godini koji podrazumeva dopunske načine mikrofinansiranja, što je posebno značajno za razvoj startap zajednice u Srbiji. Ipak, "nova politika neće smeti da ugrozi monetarnu i finansijsku stabilnost države", naglašava Tabaković.

Liberalizacija o kojoj se govori dopušta kompanijama i investitorima da prate svoje, pojedinačne interese, ali pod "budnim okom" Narodne banke Srbije. Tabaković kaže i da će, kada je reč o dobiti, NBS 70 odsto svog prihoda uplatiti u budžet Srbije, ali da trenutno ne može javno da iznosi o kolikoj sumi novca je reč, sve dok izveštaj ne dođe u Skupštinu. U 2020. građani će moći da beskontaktno plaćaju Dina karticom.

Pročitajte prognozu za dinar u 2020!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miso

    Koliko nas kosta to sto je nbs intervenisala sa kupovinom preko 3 milijarde eura pitam i nadam se da ce neko dati odgovor.

  • Storm

    A kiliko ste vi gospođo ojačali i vaša deca ?

  • Sibin

    Bravo gospodjo!!!sto onda ne objasnis svakodnevna poskupljenja????

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke