• 5
 ≫ 

Šta smo uspeli da prodamo u 2019: Naši stari giganti i njihovi novi vlasnici

 ≫ 

Godina za nama nije bila briljantna kada je reč o privatizaciji državnih kompanija, ali ipak su neke fabrike uspele da pronađu strateškog partnera

  • 5
Prodate fabrike Goša, IMT, Jat tehnika, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Telegraf, Promo/deere.com, Pixabay

Posle niza neuspešnih tendera u 2019. godini, javilo se nekoliko stranih partnera koji žele da obnove pogone. Dodatno, najveću državnu banku nismo udomili, ali smo započeli proces privatizacije.

Knjaz Miloš

Iako nije iz zaostale privatizacije, svakako je zanimljiva vest došla krajem januara da je kompanija Koka-Kola kupila fabriku mineralne vode Knjaz Miloš i na taj način osvojila 40 odsto srpskog tržišta mineralnih voda.

IMR

Industrija motora Rakovica AD u stečaju prodata je u oktobru za 1,1 milijardu dinara. Nekadašnji industrijski gigant SFRJ kupio je konzorcijum koji čine Institut za izgradnju grada i akcionarsko društvo Hempro iz Beograda. Prednost Industrije motora procenjena je na 2,9 milijardi dinara (2. 931.478. 556,72), a prihvaćena je ponuda u visini od 1,1 milijardu dinara (1.100.100.000).

Procenjena vrednost od 2,93 milijarde dinara odnosi se na sedam pogona, magacine, skladišta površine 75.997 kvadratnih metara, i druge objekte. "U paketu" je i celokupna oprema fabrike za proizvodnju motora, traktora i kabina, alati i zalihe materijala za proizvodnju...

Goša

Fabrika šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci, koja je u stečaju četvrti put, prodata je "Želvozu 026" iz Smedereva za milion evra. Procenjena vrednost fabrike je veća od 514 miliona dinara (4.373.000 evra), a kako je ponuda je bila manja od 50 odsto procenjene vrednosti, saglasnost za prodaju dao je odbor poverilaca.

Budimka

Požeška "Budimka" prodata je na javnoj licitaciji za 212.700.000 dinara kompaniji "Itn grupa" iz Kosjerića koja koja se bavi inovacijama u poljoprivredi i proizvodnjom smrznutog voća i povrća.

Početne investicije u fabriku su, prema najavama, pet miliona evra. Početak rada nekadašnjeg giganta najavljuje za proleće sledeće godine.

Jat tehnika

Svog vlasnika posle više neuspešnih pokušaja našla je i Jat tehnika. Ministarstvo privrede Srbije je donelo odluku kojom je za kupca oko 99,4 udela u kapitalu JAT tehnike proglasilo kompaniju Avia Prime iz Praga.

Avia Prime je stopostotni vlasnik kompanija Adria Tehnike iz Slovenije i Linetech-a iz Poljske. Jat tehnika, čije je sedište na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, biće četvrta lokacija za održavanje aviona Avia Prime grupe, zajedno sa aerodromima u Ljubljani, i aerodromima Katovice i Ržežov (Poljska).

Procenjena vrendnost preduzeća je bila oko 20 miliona evra, a početna cena iznosila je oko 10,2 miliona evra

Komercijalna banka

2019. godina ostaće upamćena jer je u njoj počela prodaja Komercijalne banke, najveće državne banke. Tenderska komisija za prodaju 83 odsto udela u Komercijalnoj banci izbrala je kao najbolju ponudu slovenačke Nove ljubljanske banke (NLB) sa kojom će se direktno pregovarati o kupoprodajnim uslovima.

Ta banka je, prema nezvaničnim informacijama, ponudila cenu od 450 miliona evra, dok su slabije ponude dostavile austrijska Rajfajzen banka i AIK banka u vlasništvu domaćeg biznismena Miodraga Kostića.

Moguće je i da se ne postigne dogovor sa NLB bankom i Vlada tender proglasi neuspešnim.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сварог

    31. decembar 2019 | 20:36

    Заборавили сте да ставите душу и образ,а цена права ситница...

  • Pametni

    31. decembar 2019 | 20:45

    Se ponose kada nešto kupe, steknu, izgrade, ostave za potomke...

  • Miki

    1. januar 2020 | 10:11

    Jel ima stajos da se proda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>