• 0

Šta se sve menja u resoru rada i socijalne zaštite u 2020. godini

Očekuju se i izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti

  • 0
BEOGRAD RADNICI VRUCINA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Od Nove godine počinju da se primenjuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se uvodi tzv. indeksacija penzija po "švajcarskoj formuli", a resorni ministar Zoran Ðorđević najavljuje da će u 2020. godini biti gotovi i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, prema kojem će svi radnici biti osigurani, kao i Zakon o socijalnoj karti.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se uvodi "švajcarska formula", znači da će penzije rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

- Uz švajcarsku formulu, penzioneri će ostvarivati i povećanja, a pored finansijskog, biće poboljšan i njihov društveni život - naveo je Dorđević za Tanjug.

srodne duše, penzioneri Nova indeksacija penzija foto: pixabay.com

Prema njegovim rečima, među prvima će u skupštinsku proceduru ući Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, usklađen sa konvencijama i direktivama EU, koji će, tvrdi, bezbednost i zdravlje radnika podići na viši nivo.

Ðorđević je dodao da je njemu sličan Zakon o osiguranju u slučaju povreda na radu, na kojem se radilo sa stručnjacima i osiguravajućim kućama.

- Taj zakon će omogućiti da svi radnici budu osigurani i to će biti višestruka korist - za radnike, jer će imati veću sigurnost, a postojaće i korist za poslodavce. Štete nastale nekim povredama više neće snositi poslodavci, već osiguravajuće kuće - pojasnio je ministar.

Zoran Đorđević, ministar rada i zapošljavanja i Profesor Univerziteta u Beogradu Vladimir Grečić Zoran Đorđević, ministar rada i zapošljavanja Foto: minrzs.gov.rs

Tim zakonom je obuhvaćeno i bolovanje, koje će ubuduće plaćati osiguravajuće kuće, dodao je Ðorđević.

Takođe, u toku ove godine trebalo bi da bude donet i Zakon o socijalnoj karti, jer je, kaže, završen i očekuje se da uđe u skupštinsku proceduru u narednoj godini.

Takođe, očekuju se i izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>