• 1

Od danas jeftiniji roming u regionu, poziv iz Srbije 7 dinara

Na osnovu regionalnog sporazuma, od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza.

  • 1
telefon, trava, mobilni

Foto: Unsplash

Cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas će biti snižene od devet do 35 odsto, u skladu s drugom fazom primene regionalnog sporazuma o romingu, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, a dodaje da će cene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Prosečna cena odlaznog poziva iz Srbije od danas će iznositi 7,1 dinar, što je, rekla je Matićeva za Tanjug, dodatno smanjenje za 34 odsto u odnosu na prethodno sniženje cena iz jula 2019. godine.

Prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju biće 5,6 dinara, a SMS poruke 2,9 dinara, dok će prenos podataka u proseku koštati 3,6 dinara po megabajtu.

Matić je podsetila da je primena Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počela 1. jula 2019. godine, a da od 1. januara 2020. počinje primena druge faze koja predviđa nove niže troškove.

Srbija i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) će sa tri mobilna operatora nastaviti da u potpunosti poštuje potpisani sporazum, kaže Matić i dodaje da su BiH i Crna Gora u decembru 2019. donele odluku da od 1. januara ne pojeftine roming, već da zadrže cene uvedene 1. jula.

- Ne može se reći da krše sporazum jer su primenile prvu fazu. Međutim, ove dve zemlje su tražile dodatno vreme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama kako bi primenile drugu fazu - rekla je Matić.

Podaci ukazuju da je u prva tri meseca primene regionalnog sporazuma oko 1,3 miliona građana Srbije koristilo roming u zemljama Zapadnog Balkana i da ih je za oko devet odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

- Taj podatak ide u prilog tome da je primena sporazuma donela finansijsku uštedu i olakšala komunikaciju za naše građane - kazala je Matić.

Na osnovu regionalnog sporazuma, od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza.

Od 1. januara 2020. godine se menja način obračuna troškova rominga tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju ) i roming naknadu.

Od 1. jula sledeće godine predviđeno je dodatno snižavanje roaming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Planirano je od 1. jula 2021. potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno da korisnici plaćaju usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu ove godine, na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo*).

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ Kiki

    1. januar 2020 | 12:36

    Opet najskuplji pozivi iz srbije. Ma lideri regiona da, da.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>