• 4
 ≫ 

Fiskalni savet vs. EPS: Ko je kome šta rekao i čiji je to plan bio

 ≫ 

"Mi apsolutno dobro znamo sta je naša agenda i za nju ćemo obezbediti finansiranje, kao što smo to uspešno radili i do sada, poručio je Antić"

  • 4
CPEKI REZERVE GORNJAZONA

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

EPS će u ekološke investicije uložiti još 800 miliona evra, od čega više od 600 miliona u smanjenje zagađenja vazduha, rekao je danas v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, a ministar energetike Aleksandar Antić je istakao da ne može da se kaže da su to preporuke Fiskalnog saveta pošto je to telo preuzelo planove EPS-a i stavilo u svoj izveštaj.

Na pitanje novinara da li EPS može da sprovede preporuke Fiskalnog saveta koji kaže da će za ekološke investicije u EPS-u biti potrebno oko 800 miliona evra, Grčić je rekao da može, da je to sve već predviđeno planom i da će biti sprovedeno.

Antić je tokom obilaska površinskog kopa Polje G Rudarskog basena Koluara tim povodom rekao:

- Nije Fisklani savet nama preporučio šta mi treba da radimo već je u svom izveštaju preuzeo naše planove i stavio ih u svoj izveštaj. Nikakva filozofija tu ne postoji. Najbolje mi znamo šta treba da radimo, a dokaz toga je da je Fisklani savet to prepisao u svoj izveštaj -

Antić navodi da je EPS u te zelene projekte već investirao više od 400 miliona evra i da je tačno da je potrebno investirati još dodatnih 800 miliona evra.

- To je deo našeg plana i naravno da ćemo to realizovati. Ključni elementi toga su rešavanje praškastog zagađenja kroz elektrofiltere koje smo završili. Odsumporavanje je urađeno u Kostolcu B, TENT A radimo, a za TENT B završavamo finansiranje u ovom trenutku. Za ostale projekte ćemo raditi u hodu. Tu je i denitrifikacija koju smo uradili na velikom broju blokova. U te zelene projekte ulaze i neki segmenti koji su vezani za energetsku efikanost, a jedan od njih je i homogenizacija uglja na kopu Tamnava zapadno polje i to zavrsavamo i vrlo brzo će biti u funkciji -

Mi apsolutno dobro znamo sta je naša agenda i za nju ćemo obezbediti finansiranje, kao što smo to uspešno radili i do sada, poručio je Antić.

EPS, navodi, jasno prepoznaje ključne ciljeve razvoja energetskih politika u Evropi i okruženju.

- Zato čuvamo šta imamo, ali ne tako što ćeo da se samo busati u grudi već zato što ćemo da modernizujemo i povećamo efikasnosti i podginemo standarde. Potpuno je jasna vizija moderne Elektroprivrede Srbije, koja će se ostvarivati kao i drugi ciljevi što se ostvaruju - poručio je Antić.

Grčić je rekao da EPS trenutno najveće investicije u vezi sa zaštitom životne sredine realizuje na projektu odsumporavanja na temoelektranama TENT A u Obrenovcu.

- Podsećam da je i taj projekat bio nekoliko godina potpuno zaglavljen i u narednih par nedelja svi ćete biti pozvani, jer sada tamo već ima šta da se vidi. Baš uoči Nove godine građevinski radovi izašli iz zemlje, to je sada ozbiljno gradilište i u narednih desetak dana svi ćete moći da to vidite -

Grčić navodi da je u završnoj fazi dokumentacija za objavu tendera za odsumporavvanje na TENT-u B, što će biti najkasnije do kraja februara ili u martu.

Buduća termoelektrana Kolubara B u Kaleniću takođe podrazumeva odsumporavanje, dodao je Grčić.

Kaže da će isto biti relizovano i na blokovima A1 i A2 u Obrenovcu i podsetio da to nije bilo predviđeno da se radi jer je neko ranije u strategiji precrtao rad ta dva bloka u budućnosti.

- Tako da ovo što se sada radi na TENT A tretira blokove A3, A4, A5 i A6 i logično je gde su A 1 i A2 i zašto nisu u tom velikom projektu. Oni će najkasnije to 2023. biti bolji nego što su bili 1970. i 1971. godine. Tako da se potpuno uklapamo u tih 800 miliona evra - naglasio je Grčić.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tuga

    2. januar 2020 | 14:43

    Zar nije strašno kada pečenjar priča o energetici i vodi najbitnije preduzeće države Srbije

  • Pista

    2. januar 2020 | 15:37

    800 miliona € u ekologiju ,2.milijarde u zeleznicu,4 milijarde u metro,stotine miliona evra u autoputeve,250 miliona € nacionalni stadion, pa mi smo bre najbogatija zemlja na svetu sto bi rekli para ki salate.

  • Tihivuk

    2. januar 2020 | 15:45

    A sto nekaze kako hoce da prodaju EPS

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>