• 3
 ≫ 

Kontra Rusima: Stiže podvodni gasovod dugačak 2.000 kilometara

 ≫ 

Sporazum o izgradnji "Istmeda" potpisale su Grčka, Kipar i Izrael, a premijer poslednje, Benjamin Netanijahu, kaže da je savez ove tri zemlje veoma važan i da bi trebalo da ojača regionalnu stabilnost

  • 3
Podvodni gasovod

Foto: Shutterstock

Grčka, Kipar i Izrael potpisale su sporazum o izgradnji podvodnog gasovoda "Istmed" koji bi trebalo da prenosi gas od jugoistočnog Mediterana do kontinentalne Evrope.

Gasovod, dugačak 1.900 kilometara, trebalo bi da predstavlja alternativni izvor gasa za Evropu, koja uglavnom zavisi od snabdevanja iz Rusije i kavkaskog regiona, prenosi AP. Prema rečima grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, ovaj gasovod bi Evropi trebalo da ponudi "bolju fleksibilnost i nezavisnost u izvorima energije".

U projekat bi mogao da bude uključen gas koji bi se izvlačio iz budućeg nalazišta gasa u vodama kod Kipra i Grčke, gde se trenutno vrše istraživanja. Predsednik Kipra Nikos Anastasijades rekao je da gasovod potvrđuje da Grčka i Kipar imaju suverena prava u vodama koje su im dodeljene po međunarodnom pravu, i naglasio da saradnja koju razvijaju nije direktno usmerena protiv neke treće zemlje. - Koja god zemlja poželi može da se pridruži našem dogovoru, a podrazumeva se da prihvati osnovne principe međunarodnog prava i u potpunosti poštuje suverena prava i teritorijalni integritet nezavisnih zemalja - zaključuje on.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je nakon potpisivanja rekao da bi Izrael trebalo da postane "moćna kuća energetike", sa svojim podvodnim rezervama gasa, i dodao da su ove tri zemlje osnovale savez od velikog značaja koji će pojačati regionalnu stabilnost. Izraelski ministar energetike Juval Stajnic predviđa da će izgradnja gasovoda "Istmed" trajati sedam godina, i kaže da je njegova prednost to što je "manje osetljiv" na sabotažu i to što ne prelazi mnoge državne granice kako bi stigao do tržišta.

Projekat "Istmed" vredan je oko 6 milijardi dolara, i mogao bi da zadovolji oko 10 odsto potreba EU za prirodnim gasom, međutim, ta ideja je "opterećena" političkim i logističkim preprekama. Pre svega se misli na tenziju između Grčke i Kipra sa Turskom oko iskopavanja u vodama kod Kipra. Gasovod će se protezati od kopnenih rezervi Izraela iz Levantinskog basena do Kipra, grčkog ostrva Krit i grčkog kopna, a jedan deo koji bi išao preko kopna i drugi planirani podmorski naftovod - prevozili bi gas do Italije. "Čizma" se smatra najvažnijom zemljom-odrednicom, ipak, navodi se i da zemlje jugoistočne Evrope žele da profitiraju od projekta.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tz

    3. januar 2020 | 11:34

    Ima li u gasovodu gasa.

  • Serž

    3. januar 2020 | 15:07

    Grci izgleda žele da deo "pogubi" u koju su upali nadomeste naplatom tranzita kroz svoju teritoriju.Ko se sa Izraelom zaigra, zna se kako prolazi na kraju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>