• 3

Za PIO osiguranje vam treba minimum 25.801 dinar

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 25.801 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 368.590 dinara

  • 3

Od uplate za januar 2020. važe nove osnovice osiguranja, koje su za 5,79 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci - 25.801 dinara, a najviša pet prosečnih plata - 368.590 dinara, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25,5 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 6.579,26 do 93.990,45 dinara - navodi se u Fondu. Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2020. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama.

Iz Fonda podsećaju da se "jednom izabrana osnovica može promeniti samo pod uslovom da se podnese novi zahtev", i da su građani, koji ne žele više samostalno da uplaćuju doprinose, u obavezi da podnesu zahtev za prestanak uplate. Pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju sva lica koja su van osiguranja: nezaposleni, studenti, domaćice, đaci... Uslov je da su stariji od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji, da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    starosna granica se pomera sa 65 god.na 69 god.provereno...

  • Hana

    Ostaviti te novce svaki mesec za 15 god imati dovoljno za starost ionako će bake i dele morati raditi dok ne umru mnogi rade od rane mladosti i još te kazne da ne možeš u penziju Ajmo svi u politiku baš nas briga

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke