• 7

Zemlja budućnosti: Do 2025. Norveška bez benzinaca i dizelaša

Pre sedam godina na putevima ove zemlje moglo se videti svega 5 odsto električnih automobila, a danas oni zauzimaju skoro polovinu tržišnog udela

  • 7

Skandinavija uglavnom prva "povuče nogu" kada je reč o inovacijama, ekološkim merama, tehnologiji i industriji, pa je tako i ovaj put. Njena predstavnica, Norveška, od 2025. potpuno prelazi na električne automobile.

Prodaja novih elektrčnih vozila je, kako javlja Rojters, u Norveškoj porasla za 0,9 odsto u 2019. Električni pogon najviše ide u prilog "Tesli", mada ova kompanija više nije jedina koja izrađuje ovu vrstu vozila. Prošle godine, najbolje se prodavao model 3, srednje veličine, koji u Norveškoj košta 43.721,74 dolara. Svest o zagađenom vazduhu širi se i na druge zemlje, a kako smo jesenas pisali - Honda do 2021. planira da obustavi prodaju dizel automobila u Evropi.

Automobili koji su u potpunosti na električni pogon trenutno čine 42,4 odsto od ukupno prodatih automobila u Norveškoj, što je svetski rekord. Norveška federacija za puteve je iznela podatak da je 2018. ovaj tip vozila odnosio 31,25 odsto, a 2013. na norveškim putevima ih bilo samo 5,5 odsto.

Kako bi "ideja do 2025." bila realizovana, država je donela zakon da se električni automobili prilikom kupovine ne oporezuju, kao što je to slučaj sa automobilima na benzin i dizel. Prema rečima Haralda Melera, koji zastupa "Folksvagen", šest od deset novih automobila u Norveškoj su na električni pogon. I ova kompanija planira da u 2020. lansira nekoliko "modela vozila budućnosti". Meler predviđa da će električna vozila u 2025. godini u Norveškoj imati tržišni udeo od 100 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    Ali sa klimom ne daj BOŽE, pa ko voli nek izvoli! Ionako sa tim platama morate da trčite u Švedsku da bi kupili jeftijie, ali zato kad dođete u otadžbinu ima se... Ali za rođake priča, nema se:)

  • Dex

    A mogu da proizvode naftu i truju ostali svet... Licemeri... Zašto ne prestanu sa eksploatacijom nafte... Nego ne bi bilo standarda.

  • Sibin

    Hibrid da a ova sranja bez motora su sljam!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke