• 1

Radnici napuštaju naftna polja: Bežanija posle smrti iranskog generala

Naftne kompanije nerado komentarišu situaciju

  • 1
Naftna postrojenja, Saudijska Arabija Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Radnici u naftnoj industriji iz SAD napuštaju Irak nakon što je iranski general Kasim Sulejmani stradao u napadu SAD na Bagdad.

Iračko ministarstvo za naftu je saopštilo da je "jedan broj" Amerikanaca koji rade na jugu Iraka napustao zemlju nakon što su SAD pozvale svoje građane da odmah napuste to područje zbog pojačane napetosti u Iraku i regionu.

Ostali strani radnici nisu odlazili, a naftna polja širom zemlje normalno funkcionišu, saopšilo je ministarstvo.

Cene nafte su danas skočile jer su investitori reagovali na rizik da bi smrt generala mogla da ubrza odmazdu od Irana, uključujući napade na američku imovinu u regionu.

Ekson mobajl, velika američka naftna kompanija, posluje na jugu Iraka. Britanska BP i anglo-holandska kompanija Rojač šel (RDSA) takođe rade u regionu.

Ekson je rekao da "pažljivo nadgleda situaciju" i da "postoje programi i mere za obezbeđivanje zaštite ljudi, operacija i objekata".

BP (BP) nije želeo da komentariše da li mu radnici odlaze i da li je pojačao mere bezbednosti u svojim objektima. Šel je takođe ostao nedostupan.

Predsednik Iraka je pozvao na uzdržanost nakon napada, dok je iranski vrhovni vođa obećao "oštru osvetu".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>