• 38
 ≫ 

Nezaposlenost u Nemačkoj raste, čeka se zakon po kome možemo i mi da idemo: 30.000 manje radnika

 ≫ 

Institut za makroekonomsku politiku procenjuje da će prosečna stopa onih koji ne rade, u 2020. godini skočiti sa 4,9 na 5,1 odsto

  • 38
Berlin, Nemacka

Foto: Pixabay

Nemačka bi od 1. marta tekuće godine trebalo da počne s primenom Zakona o useljavanju stručne radne snage, ali za sada beleži porast stope nezaposlenosti na 4,9 odsto - prema poslednjim podacima iz decembra. Ekonomske slabosti jesu osetne, ali je nemačko tržište rada i dalje najjače u Evropi.

U novembru 2019. stopa nezaposlenosti bila je 4,8 odsto. Sveukupno, 2,22 miliona ljudi bilo je registrovano kao nezaposleno, što je za 47.000 više nego u novembru. Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti je ostala na nivou od 5,0 procenata, na kojem se nalazi mesecima. Prema rečima Instituta za makroekonomsku politiku, "Nemačka oseća posledice međunarodnih trgovinskih sukoba, slabijeg privrednog rasta u Kini i prolongirane neizvesnosti oko Bregzita".

Budući da nemački stručnjaci odlaze u Ameriku ili Skandinaviju radi boljih uslova rada, podsećamo da ova zapadno-evropska zemlja vapi za 1,2 miliona radnika različitih zanimanja. - Naš cilj je da novim promenama u zakonu olakšamo pristup i brže radimo ceo postupak podnošenja zahteva za vizu. Imaćemo više osoblja od leta kako bismo bili u stanju da obrađujemo veći broj zahteva - rekla je nedavno Klaudija Post-Berger iz ambasade Nemačke u Srbiji.

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    4. januar 2020 | 09:39

    Ma tako je, o svabiji treba da mastamo i da tezimo svi da tamo odemo, pa u sluzenju svaba je sva sreca ovog sveta. Al najjaci mi ovi sto kazu da su otisli "razumom za dostojanstvom", sto bi znacilo njih sedam u jednosobnom stanu, nadomak MinKena, a radno mesto, naravno, negovatelj u starackom domu tj. profesionalni perac svapskih gu*ica . Cudno neko dostojanstvo.

  • Petar Frankfurt

    4. januar 2020 | 09:13

    To oni samo broje nemačke državljane i one koji su prijavljeni na Biro rada a koliko ih ima stranaca i onih koji nisu.

  • Mrki

    4. januar 2020 | 11:01

    Lepo bi bilo kad bi tu nemačku platu primao i trošio u Srbiji ali u nemačkoj dok sve platiš, Stan , struju, vodu , auto, hrana itd ... ne ostade ti ništa. Pričam iz iskustva.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>