• 49
 ≫ 

EKSKLUZIVNO: Kazne za kese tek od juna, ove su od goreg materijala nego prethodne

 ≫ 

Dragan Stevanović iz Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala pri Privrednoj Komori Srbije kaže za naš portal da trgovci praktično imaju još šest meseci da se "provlače"

  • 49
Plasticna kesa, inspektori

Foto: Shutterstock, Pixabay

Inspekcije neće kažnjavati trgovce ukoliko ih zateknu da krše zabranu o plastičnim kesama u Beogradu, rečeno je našem portalu.

Umesto toga, oni će za početak, samo upozoravati i usmeravati zaposlene u trgovinama.

Doneta je "preporuka o savetodavnom angažovanju inspektora sa preporukom da se trgovci ne kažnjavaju u narednih šest meseci počev od 01.01. 2020. godine", rekao nam je Stevanović.

On objašnjava da je održan sastanak sa svim gradskim opštinama i da je donet jednoglasan zaključak.

U međuvremenu, navodi on, trebalo bi da se uvede pravilnik koji će definisati i obuhvatiti sve vrste kesa, tačnije, pravilnik o tehničkim zahtevima za plastične kese.

Ovo je posebno važno jer se već prvog dana zabrane pojavila polemika da li su biorazgradive kese koje nude trgovci kao alternativu, gore od plastičnih.

besplatne kese u odeljku za voće

Telegraf tv

Podsetimo, umesto dosadašnjih plastičnih kesa, trgovci su sa početkom primene novog zakona, 1. januara, počeli da koriste papirne kese, ili one biorazgradive. Kako su objasnili, to se čini kako bi se smanjila proizvodnja novih, i smanjila štetnost po životnu sredinu.

- Kod nas su pravilnikom dozvoljene kese sa okso aditivima (okso-biorazgradnja) koji služe za bržu razgradnju. Međutim, to je samo brža razgradnja, ali vremenom ostaju čestice koje se nalaze u vazduhu, vodi, zemlji, unosimo ih u sebe - kaže Stevanović.

On podseća da okso aditive Evropa izbacuje, odnosno da je EU donela direktivu da se za dve godine ti aditivi izbace iz upotrebe, što znači da ćemo morati i mi da usaglasimo pravilnik u nekom trenutku.

- Mi smo uvideli da to ide u lošem pravcu, doneli smo dokument "Strategija upavljanja plastikom do 2030. godine", u kome smo obradili sve elemente i usaglasili ih sa EU. Sada je na resornom ministarstvu da se taj dokument izgura do kraja - kaže Stevanović.

Prema njegovim rečima, takozvane višekratne biorazgradive kese jesu gore od plastičnih, a najbolje su smatra, one kese od etina.

- Problem je sakupljanje tih kesa, reciklaža. Nedostatak iste. Sa ekološke strane etin je najbezbedniji - dodaje on.

Kako ističe ni papirine nisu dobre za životnu sredinu jer je njihova proizvodnja "prljava", a uz nju ide i seča šuma, zagađenje vode...

Danci su, na primer, podseća Stevanović, napravili jednu studiju koja je jedna od najboljih u tom sektoru, i došli su do zaključka da je najobičnija plastična kesa za ekologiju najbezbednija.

Paradoks ili ne, činjenica je da se na rešenju mora još mnogo, mnogo raditi.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    3. januar 2020 | 19:00

    Maxi naplaćuje 20 dinara papirnu kesu. Ako ih prave od Ebonovine onda je u redu.

  • Dalila

    3. januar 2020 | 17:18

    Cekajte da prodju izbori pa ce vam onda usi biti zavrnute

  • Zokolaaaaa

    3. januar 2020 | 18:58

    Kada ćete izbaciti plastične flaše, koje su hiljadu puta otrovnije od kese? Naravno i kabastije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>