• 11

Jorgovanka Tabaković najbolji svetski i evropski guverner

Danas je bankarski sistem Srbije visoko likvidan, profitabilan i dobro kapitalizovan, u velikoj meri zahvaljujući politikama i nadzoru NBS - navodi se u magazinu "Banker"

  • 11
TABAKOVIC SDI KURS Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, dobitnica je godišnjih priznanja za najboljeg guvernera na globalnom nivou i za najboljeg evropskog guvernera, koja dodeljuje britanski magazin "Banker“, saopšteno je iz NBS.

Ovaj mesečnik, deo "Financial Times" grupe, svake godine u januaru dodelom nagrade "Centralni bankar godine“ odaje priznanje čelnicima centralnih banaka koji su sa najvećim uspehom doprineli podsticanju rasta i stabilizaciji ekonomije u svojoj zemlji. Priznanje se dodeljuje na osnovu odluke redakcije tog magazina i ankete sprovedene među bankarima i ekonomistima.

- Veliko je zadovoljstvo primiti vest o ovakvoj nagradi, od tako uglednog i uticajnog časopisa. Ali zadovoljna sam, pre svega, jer zahvaljujući rezultatima našeg rada građani Srbije bolje žive, lakše mogu da planiraju svoj život i poslove, a privrednici imaju predvidive i podsticajne uslove za poslovanje - izjavila je Tabaković. Ona je dodala i da je NBS institucija koja mora u svoj mozaik da složi sve pojedinačne interese, kao i da će ubuduće svi napori ovog državnog sektora biti usmereni ka očuvanju postignute stabilnosti.

U obrazloženju "Bankera" za dodelu priznanja guvernerki Tabaković navedeno je da se nalazi na čelu Narodne banke Srbije od 2012. godine, i da je tokom tog perioda radila na jačanju bankarskog sistema zemlje i sprovodila monetarnu politiku kojom je ublažena inflacija i podržana kako domaća tražnja, tako i rast bankarskih kredita.

TABAKOVIC SDI KURS Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Evo kako izveštava britanski magazin:

"Danas je bankarski sistem Srbije visoko likvidan, profitabilan i dobro kapitalizovan, u velikoj meri zahvaljujući politikama i nadzoru NBS. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, u prvoj polovini 2019. pokazatelj adekvatnosti kapitala ovog sektora bio je iznad 22 odsto, dok su krediti privredi rasli po stopi od 10 procenata godišnje. Tome je doprinela ekspanzivna monetarna politika i sve veće poverenje u srpsku privredu, kao rezultat dobrog upravljanja NBS i vladinih institucija."

U tekstu se napominje i da je uprkos ovom uspehu, NBS nastavila da unapređuje regulativu i nadzor da bi ojačala prudencijalni okvir u Srbiji. U obzir su uzete regulatorne inicijative iz 2018, kojima se ograničava bankarski portfolio dugoročnih gotovinskih i potrošačkih kredita, zatim ograničenja stepena kreditne zaduženosti fizičkih lica, anketa o izloženosti srpskih kreditora zajmoprimcima na tržištu koji se ne štite od deviznog rizika, koju je NBS pokrenula. "Banker" takođe konstatuje da je u oktobru 2018. NBS uspostavila sistem za instant plaćanja koji obuhvata transakcije u vrednosti do 300.000 dinara.

"Nastojeći da podstakne korišćenje domaće valute i smanji upotrebu evra u privredi, NBS je pokrenula niz inicijativa, uključujući veću obaveznu rezervu za devizne depozite. Na osnovu podataka MMF-a, dinarizacija ukupnih depozita bankarskog sektora iznosila je 32 odsto u aprilu 2019, dok je stepen dinarizacije ukupnih kredita privredi i stanovništvu bio 33 procenta. Iako je to skroman rast nakon usvajanja prve državne strategije dinarizacije u 2012, tempo reformi mogao bi da se ubrza nakon revidiranja strategije u 2018", ocenjuje se u tekstu.

Dalje je navedeno da su "stabilnost finansijskog sektora Srbije, kao i širi uspeh srpske ekonomije u proteklim godinama, umnogome rezultat rada Jorgovanke Tabaković. I pored toga, gospođa Tabaković se ne odmara na lovorikama. U toku su aktivnosti za unapređenje nadzora NBS nad bankarskim sektorom i unapređenje kanala komunikacije sa drugim državnim telima. Iz ovih i drugih razloga, Srbiju očekuje svetlija ekonomska budućnost“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>