• 1

Počelo je: Gas preko Turskog toka stiže do Bugarske

Ruski Gasprom je počeo 1. januara da šalje oko 3 milijarde kubnih metara gasa Bugarskoj putem Turskog toka, zamenivši dotadašnju rutu preko Ukrajine i Rumunije

  • 1

Rusija je počela da šalje gas Bugarskoj, Grčkoj i Severnoj Makedoniji putem novog gasovoda Turski tok, objavio je danas "Bulgartransgaz" navodeći da je to način da se smanji isporuka preko Ukrajine.

Rusija gradi Turski tok i radi na udvostručenju kapaciteta gasovoda Severni tok kojim gas šalje preko Baltičkog mora u Nemačku u sklopu planova da zaobiđe Ukrajinu ka evropskom tržištu.

- Isporuke ruskog gasa ne samo za nas, nego i za Grčku i Severnu Makedoniju idu putem nove ulazne tačke (na našoj granici s Turskom) - rekao je direktor ove bugarske kompanije Vladimir Malinov.

Ruski Gasprom je počeo 1. januara da šalje oko 3 milijarde kubnih metara gasa Bugarskoj putem Turskog toka, zamenivši dotadašnju rutu preko Ukrajine i Rumunije, prenosi Rojters. Kako se dalje navodi, Gasprom je prošle godine isporučio oko 3 milijarde kubnih metara gasa Grčkoj i oko 500.000 miliona Severnoj Makedoniji.

Malinov je rekao da taj Transbalkanski gasovod sada ne radi, ali i dodao da se mogao koristiti za slanje gasa Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini ukoliko bude potražnje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>