• 3
 ≫ 

Gejts za sebe traži veći porez: "Sistem je nepravedan, bogatstvo ne sme da pobedi rad"

 ≫ 

Milijarder je dao podršku poreskom sistemu koji se zalaže za ideju da ako imate više novca - plaćate veći porez

  • 3
bil gejts, toalet, tehnologija, izložba, kina, peking Foto: Tanjug/AP

Osnivač Majkrosofta i drugi najbogatiji čovek na svetu, Bil Gejts, pozvao je američku vladu da poveća poreze najbogatijima kako bi pomogli da se popravi nepravedan sistem koji je doveo do rastucih nejednakosti.

On je u protekloj deceniji duplirao svoju neto vrednost, ali ga to ne sprečava da se bavi važnim društvenim temama, pa je tako, prema pisanju magazina Forbs, pružio podršku poreskom sistemu koji se zalaže za ideju da ako imate više novca - plaćate veći procenat poreza.

Bil i Melinda Gejts Foto: Tanjug/AP

- Mislim da bi bogati trebalo da plate više nego što to trenutno čine, a to uključuje i Melindu i mene - napisao je Gejts na svom blogu Gejts, aludirajući na svoju suprugu. Javnosti je, takođe, poznato da ovaj genije ima koliko je to moguće razuman odnos prema novcu, a nedavno je za Božić obradovao i jednu devojku kojoj je 2019. tužna i burna godina.

Gejts ukazuje na sve veći jaz između prihoda onih na vrhu i dnu u SAD, tvrdeći da je sistem nepravedan i da ne bi trebalo da se iz bilo kog razloga favorizuje bogatstvo nad radom.

Kao rešenje problema, Gejts predlaže da Vlada Amerike poveća poreze najbogatijima. Njegovi komentari dolaze nakon što je demokratska kandidatkinja i senatorka Elizabet Voren počela javno da kritikuje bogate i traži uvođenje poreske stope od 6 odsto na njihovu imovinu. Gejts se u novembru pridružio skepticizmu ostalih milijardera prema tom predlogu, ali se složio da je nejadnakost goruće pitanje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    7. januar 2020 | 14:10

    Ideja je na mestu, !. Eto i nasi milijarderi, milioneri ,sigurno NECE PODRZATI OVAJ projekat.

  • stvarno?

    7. januar 2020 | 17:41

    moze ovaj sve pare da da za porez ali to nece spasiti ameriku bankrota. amerika vec sad duguje 6x vece pare nego shto i a zalihe zlata i shtampanog novca. da nije nato prihoda i stalnih ratova izumrli bi kao dinosaurusi

  • Ua političari

    7. januar 2020 | 19:59

    Pa gde baš sad da krene ovakva akcija!!! Ja već vidim sebe 2025 kao "bogataša" sa prosečnom platom od 999,99 jevra a oni oće porez da nam udare!!! I to od 6 %!!! Nepravda. Velika nepravda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>