• 8
 ≫ 

2020. godina već donosi tektonske promene: Finska premijerka uvodi četvorodnevnu radnu nedelju

 ≫ 

"Ovo bi mogao da bude naredni korak u našem radnom životu"

  • 8
Sana Marin Foto: Tanjug/AP

Nova premijerka Finske Sana Marin (34) založila se za uvođenje felksibilnog radnog vremena u zemlji, koje bi podrazumevalo da se radi četiri dana nedeljno po šest sati dnevno.

- Smatram da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa svojim porodicama, sa voljenima, da se posvete svojim hobijima i drugim aspektima života, kao što je kultura. Ovo bi mogao da bude naredni korak u našem radnom životu - izjavila je ona.

Marin, najmlađa predsednica vlade na svetu i majka jednog deteta, na čelu je koalicije levog centra u čijem su sastavu još četiri druge partije koje predvode žene, a od kojih su tri mlađe od 35 godina.

Pre nego što je postala premijerka, Marin je bila obavljala funkciju ministarke saobraćaja Finske i na toj dužnosti se zalagala za skraćenje radne nedelje kako bi se pobošao odnos radnika prema poslu i povećala produktivnost.

U Finskoj se trenutno standardno radi osam sati dnevno, pet dana sedmično.

Predlog je sa oduševljenjem pozdravila finska ministarka prosvete Li Anderson, liderke Leve alijanse.

- Od velike je važnosti omogućiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vreme. To pitanje nema veze s tim što ga predlažu žene, već sa pružanjem pomoći i ispunjavanjem obećanja datih biračima - rekla je Anderson.

Ovu praksu su oprobale i pojedine vodeće svetske kompanije. Tako je Majkrosoft  prošlog novembra povukao hrabar potez u nastojanju da poboljša balans između poslovnog i privatnog života radnika uvodeći trodnevni vikend za svoje zaposlene. Rezultati su pokazali da je produktivnost porasla za neverovatnih 39,9 procenata.

Pitali smo predstavnike Majkrosofta u Srbiji da li ovde planiraju nešto slično, o čemu možete čitati u našem posebnom tekstu.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>