• 2

Nestašica svinjetine, ali su oni napravili potez da ni ne primetite da nema mesa

Želja proizvođača je u naredne dve godine osvoje pretežno tržišta na kojima dominira svinjeće meso

  • 2

„Imposibl Fuds” je jedna od najdominantnijih kompanija u prehrambenoj industriji prvenstveno usmerenoj ka proizvodnji namirnica od soje, koje služe kao alternativa mesu. Uskoro će potrošačima u SAD biti dostupna i kobasica napravljena od sojinog proteina, čiji su izgled, ukus i način pripreme istovetni svinjskom mesu, prenosi CNN.

Čelnici kompanije su došli na ideju da uvedu ovaj proizvod usled nestašice svinjetine u Aziji i Africi, kao i ogromne potražnje u SAD.

- Tokom naredne dve godine, sve svoje snage ćemo usmeriti ka proširenju na inostrano tržište, prevashodno Aziju, gde proizvodi od svinjećeg mesa preovladavaju - objašnjava Pet Braun, glavni izvršni direktor kompanije.

Interesovanje „Imposibl Fudsa” za azijsko tržište posledica je svinjskog gripa, koji je u proteklim godinama izazvao dramatičan porast cene svinjetine na kontinentu, dok su, po nekim procenama, zalihe u Kini prepolovljene.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 

New year, new products. Introducing #ImpossiblePork! The pork you love, made from plants.Објава коју дели Impossible Foods (@impossible_foods) дана

 

Meso biljnog porekla je i dalje skuplje od onog životinjskog porekla. Ipak, to stanje se uskoro može promeniti, jer se sve više prehrambenih kompanija bavi proizvodnjom ove vrste mesa.

Kerolajn Bušnel, sa Gud Fud instituta, nevladine organizacije koja podržava razvitak industrije mesa od soje, naglašava da postoji opasnost pri oslanjanju na životinjsko meso kao na izvor hrane.

- Primećujemo slabosti lanca snabdevanja koji je zavisan od životinja. Trenutna nestašica svinjetine stvorila je prazninu koja mogu popuniti proizvodi od biljnog mesa.

Pogodno tržište nije samo Azija. i Amerikanci sve više potražuju alternative svinjetini, piletini i govedini.

Porast u prodaji zamena za svinjsko meso u SAD je tokom protekle godine iznosio 15%, dok je potražnja za džekfrutom, drvenastom biljkom iz jugoistočne Azije, koja se neretko upotrebljava za vegansku svinjetinu, skočila za čak 20%.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 

These Impossible™ Lemongrass Skewers are so good, they might even impress your in-laws. #CookImpossible #ImpossibleFoodsОбјава коју дели Impossible Foods (@impossible_foods) дана

 

Kobasica od svinjetina je, u poređenju sa onom od biljnog mesa, masnija i kaloričnija, dok je iznos belančiva isti.

Iako se sektor proizvodnje biljnog mesa tek razvija, predviđa se da će tokom naredne decenije imati udela u 10% proizvodnje celokupne svetske industrije mesa.

Sve je veći broj lanaca restorana koji se uključuju u igru, prvenstveno „Burger King”. Kobasice od sojinog proteina nude nove poslovne prilike i već postaju deo jelovnika.

Dunkin donuts”, američki lanac brze hrane, odnedavno je u svoju ponudu uvrstio sendvič sa kobasicama od sojinog mesa, pošto se ovaj novi proizvod pokazao vrlo uspešnim tokom probne faze.

Burger King”, takođe, ima velike planove za svoju jutarnji meni, gde doručak koji uključuje biljno meso već donosi zaradu i privlači nove mušterije.

N. I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koviljka

    8. januar 2020 | 19:28

    I sada je velika nepoznanica, šta jedemo! A kakve ćemo lajne u budućnosti tek jesti....

  • Raska

    8. januar 2020 | 16:47

    E jeste postavili sliku,svaka vi cast.Hahaha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>