• 27

Svi lekari odoše u Nemačku: "Ne samo da smo dobro plaćeni, već nas šefovi i cene"

Dvoje mladih doktora podelilo je svoje utiske o ovoj evropskoj zemlji, ističući da nemačke bolnice poštuju tuđi rad i spremne su da usavršavaju svoje radnike bezuslovno

  • 27

Iskustvo naših lekara u Nemačkoj, ubedilo je i Strahinju Bonića, koji je trenutno na doktorskim studijama medicine u Nišu, da "preko" potraži praksu i specijalizaciju.

- Ovde, u Nišu, trenutno deset doktora čeka mesto u bolnici i nije zaposleno. Zato sam položio B2 nivo nemačkog i pripreme za napuštanje Srbije privodim kraju. Glavni razlog su plata i životni standard u Nemačkoj. Specijalizovao bih urologiju, pa bih onda tražio mesto u nekoj nemačkoj bolnici - iskren je Strahinja.

Tijana Nikolić je takođe napustila svoju zemlju, pre dve godine, i odmah je našla posao u struci, tako da radi kao pedijatar na severu Nemačke. - Otišla sam u Nemačku zbog bolje finansijske situacije, ali i zbog profesionalnog usavršavanja. Bila sam nezadovoljna u Srbiji. Šefovi u Nemačkoj cene svoje zaposlene, šalju ih na usavršavanje, sve je plaćeno samo da ostanete tu i doprinesete radu bolnice. Nemci cene rad, predanost i poštenje, a u mojoj zemlji je sve bilo obrnuto - kaže ona.

- U Srbiji još moram da vratim novac koji je utrošen na specijalizaciju, ako želim da promenim posao. U Nemačkoj vlada potpuna sloboda za usavršavanje i sve je finansijski pokriveno – kursevi, prevoz, smeštaj. Naravno, i plata koju ovde imam nekoliko je puta veća od one koju sam imala u rodnom gradu - zaključuje Ivana, kojoj u početku nije bilo nimalo lako da ostavi sve, ali kako kaže - isplatilo se.

Kako piše Dojče vele, glavni razlozi zbog koji se mladi stručnjaci iseljavaju su: niska plata, loši uslovi rada, mnogo obaveza, odgovornosti za koje nisu nagrađeni, i želja da osiguraju veću penziju i sigurniju starost.

Zbog ogromnog broja iseljenika MMF je sugerisao Srbiji da donese paket mera kako bi taj trend bio zaustavljen, jer kako kažu, toliki broj odlazaka negativno utiče na ekonomski rast i produktivnost.Istovremeno, mnoge evropske zemlje, pod pritiskom traženje za radnom snagom, uvode propise kojima se podstiče doseljavanje radnika.

Srbija je, prema nekim procenama, izgubila 12 milijardi evra ulažući u školovanje naučnika i doktora koji su otišli u inostranstvo.

- Korupcija ponižava. Ako ja moram potkupljivati ili biti potkupljen, ako ne mogu od svog posla da živim pristojno pristojno - zašto bih ostao u ovoj zemlji? Mi smo kao u onoj pesmi o vuku i ovci, pod anestezijom straha da drugačije ne može biti. Verujemo da samo logika privatnih i stranačkih veza "radi" i da se ništa neće promeniti ni za godinu, ni za pet. E, to je ono što ljude tera odavde! Jedino koga ne možemo oterati su političari, jer njih niko neće - kaže Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srba

    8. januar 2020 | 17:45

    Izgleda da ona zakletva sto polazu doktori da treba leciti svakoga bez obzira ko je i sta, i koliko imas ne vredi,Novac je taj koji odredjuje ko ce da se leci i gde.

  • Radovan

    9. januar 2020 | 10:17

    Realno treba oporezovati penzije roditeljima dece koja emigriraju. Sta su radjali decu za inostranstvo i da privredjuju u tudje penzione sisteme, a ovde tudja deca ona koja ostaju da njima zaradjuju penzije. Znaci, ako ima dvoje dece koja su ostala u Srbiji, onda normalna penzija. Naravno izuzetak praviti tamo gde su u pitanju velika naucna dostignuca, i gde prosto ne bi covek mogao da se ostvari u svojoj zemlji. Sto se tice lekara opste prakse oni naravno da ne spadaju u tu kategoriju, i mogu da se ostvare u svojoj zemlji. Nauka nece da trpi njihovim neodlaskom u inostranstvo, ali ekonomija Srbije hoce njihovim odlaskom, stoga nek nadoknade potrosene resurse ulozene u njih i doprinose tako sto ce da dotiraju penzije svojim roditeljima. Ionako se hvale velikim platama.

  • Dusko

    10. januar 2020 | 10:30

    Ja bi uveo da svi koji oce da idu iz svoje drzave vrate pare za skolovanje pametni su nemci iskoluj mi kadar a ja cu onda na gotovo da ih primim a ovi sto odlaze sram ih bilo niko nece po selima da radi to su veliki rodoljubi????????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>