• 52
 ≫ 

Punom snagom napred: Putin, Erdogan i Vučić pustili slavinu na Turskom toku

 ≫ 

Očekuje se da gas iz Turskog toga do Srbije stigne u drugoj polovini godine

  • 52

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogap pustili su u rad gasovod "Turski tok". Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan pokrenuli su dugo očekivani gasovod Turski tok.

On će ruski gas dostavljati Turskoj i dalje južnoevropskim državama, kasnije i Srbiji. Gasovod dužine 930 kilometara koji ide preko dna Crnog mora počeo je s radom u sredu, a dvojica lidera prisustvovala su posebnoj ceremoniji otvaranja.

Turski tok Foto: Printscreen

- Rusija i Turska su primer delotvorne saradnje u svetlu ekslacije situacije na Bliskom Istoku - rekao je Vladimir Putin.

- Živimo u složenom svetu i nažalost, u regionu kome mi pripadamo, primećuju se ozbiljne tendencije ka zaoštravanju situacije. Sa druge strane, Turska i Rusija pokazuju sasvim drugačiji primer interakcije i saradnje koja služi na dobrobit naših naroda i naroda cele Evrope, celog sveta - rekao je ruski lider.

On je dodao da se saradnja Rusije i Turske razvija skoro u svim sferama, uprkos smetnjama koje prouzrokuje niz međunarodnih igrača.

- Uspešna realizacija velikog zajedničkog projekta izgradnje gasovoda preko Crnog mora jasno svedoči o tome da rusko-tursko strateško partnerstvo daje značajne, vidljive rezultate. Uprkos teškoj situaciji u svetu i pokušaju niza međunarodnih igrača da spreče širenje obostrano korisne saradnje između naših zemalja, posao se odvija po planu - naglasio je ruski lider.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Rusija ostaje glavni dobavljač gasa za Tursku, kao i da će dve zemlje u budućnosti realizovati nove zajedničke projekte u oblasti energetike.

- Potražnja Turske za gasom je u porastu. Rusija je naš glavni dobavljač. Iz Rusije nam je isporučeno 400 milijardi kubnih metara gasa. Naša saradnja u oblasti energetike je veoma uspešna. Nastavićemo da realizujemo nove projekte sa Rusijom - istakao je on

U obraćanju na ceremoniji, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da ovo pokretanje jednog od "najvećih građevinskih projekata u modernoj istoriji" označava "istorijski dan" za svetski energetski razvoj u celini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao i da će se danas razgovarati i o tome kada će doći do spajanja bugarske i naše deonice toka.

Turski tok Foto: Printscreen

On je doputovao u Istanbul, gde prisustvuje svečanoj ceremoniji otvaranja deonice "Turskog toka". Poručio je da je ovaj tok od strateškog i životnog značaja, za opstanak, budućnost i dalji napredak Srbije u ekonomskom i u industrijskom smislu.

Dodao je da će razgovarati ne samo sa domaćinom predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom nego i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

- Naš četvorica ćemo razgovarati, pa ćemo moći da čujemo i vidimo kako oni gledaju na ovo što se dešava na Bliskom istoku jer je to i energetsko pitanje, pitanje nafte i njene cene kao i gasa čija se cena vezuje uz cenu nafte... Vidite da je već porasla nafta s obzirom na ovo što se dešava - rekao je Vučić dodajući da će četvorka danas oči u oči razgovarati i o bilateralnim odnosima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    8. januar 2020 | 14:49

    Odlicna vest ovo je tako vazno za Srbiju.Srbija i Rusija,tu su i Turska i Bugarska...sila Boga ne moli ;) Rusija mama.Cujem inskopleksirani croasani su otvorili fabriku za proizvodnju...nicega haha ..Jedina u svetu

  • Ivan

    8. januar 2020 | 13:41

    Turski tok je projekat od ogromne vaznosti za mnoge evropske drzave, a takodje je velika cast i sto je predsednik Srbije gost na otvaranju.

  • Dejan

    8. januar 2020 | 13:47

    Veoma sam srećan što Ruski tok dolazi u Srbiju. Ovo je uspeh za sve nas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>