• 3

Ni "Mercedes" nije bio dovoljan: Hrvat, rođen u Nemačkoj, vratio se da živi u Đakovu

Ovde mi je srce na mestu - kaže Kristian Hostić

  • 3

Zanimljiv primer dolazi nam iz susedne Hrvatske. Danas, kada mnogo mladih, ali i onih starijih Hrvata, Srba i Bosanaca odlazi u EU zemlje, jedan nemački državljanin hrvatskog porekla napustio je Mercedes i odlučio da živi u zemlji svojih roditelja.

Kristian Hostić je do skoro u Hrvatsku dolazio samo na odmor, a odrastao je u Štutgartu, gde su njegovi roditelji došli pre mnogo godina "trbuhom za kruhom". Tamo je završio ekonomski fakultet i zaposlio se u Mercedesu. Iako je imao dobre uslove i visoku platu, pre godinu dana je odlučio da napusti siguran posao i dođe u porodičnu kuću u Đakovu.

- Uvek sam želeo da živim u Hrvatskoj, ali u vreme kada sam završio fakultet, razlika u platama ovde i tamo još uvek je bila velika. Gledao sam povremeno oglase za posao i naprosto prelomio. U Hrvatskoj se osećam se kao kod kuće, srce mi je na mestu. Iako sam odrastao u Nemačkoj i tamo imam prijatelje, to je jednostavno jače od mene - to ili osećaš ili ne osećaš – kaže Hostić, dodajući da su ga roditelji podržavali, a prijatelji, iako u šoku, nisu probali da ga odgovore.

Danas živi u roditeljskoj kući u Đakovu i svaki dan putuje 40 kilometara u Slavonski Brod na posao. Posao je našao u manjoj nemačkoj firmi za sertifikaciju i procenu rizika "Tüv Nord", gde je radni jezik upravo nemački. Oni postoje već pet godina, i interesantno - zapošljavaju mahom Hrvate povratnike iz Nemačke.

Plate u ovoj firmi nisu "nemačke", ali Kristianu to ne smeta, i kaže da je zadovoljan što može da radi na jednom "normalnom radnom mestu", gde vlada hrvatski mentalitet. A ovde je pronašao i ljubav, devojku Marijanu, tako da mu nije krenulo samo na poslovnom planu. Sada, kako kaže, ima razlog manje da se vrati u Nemačku.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun-Tunja

    8. januar 2020 | 17:13

    Pao HDZ i dalje će padati ! Milanović kulturan i obrazovan čovjek a naj važnije branitelj i iskreni domoljub.

  • Dragan

    10. januar 2020 | 00:42

    Ja znam ljudi dosli iz Amerike u Nis da zive i to cela porodica. A ovaj ko student moze da se shvrcka koliko voli. Pa da ode gde hoce. Srce mu na mestu dok.ne odlepi od dosade u tom malom mestu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>