• 0
 ≫ 

Posao koji će ruskom naftašu doneti 500 miliona dolara godišnje, a Srbija je deo toga

 ≫ 

Turski tok će činiti trećinu ukupne Gaspromove dobiti

  • 0

Gasovodovod Turski tok, koji se upravo zvanično otvoren, donosiće Gaspromu oko 500 miliona dolara prihoda godišnje, izjavio je zamenik šefa ruskog Nacionalnog fonda za energetsku bezbednost Aleksej Grivač za RIA novosti.

- Ako se oslonimo na brojke o projektovanom kapacitetu novih cevovoda koje je predstavio zamenik predsednika upravnog odbora Gasproma Famil Sadigov, Turski tok će činiti trećinu ukupne Gaspromove dobiti - rekao je Grivač.

Sadigov je sredinom decembra procenio da da bi Turski tok i Severni tok 2 zajedno i sa punim kapacitetom, mogli da povećaju dobit Gasproma pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za više od 1,5 milijardi dolara godišnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ruski predsednik Vladimir Putin i bugarski premijer Bojko Borisov prisustvovali su danas, na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok".

Gasovod Turski tok sastoji se od dva paralelna kraka, svaki kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Jedan krak je namenjen snabdevanju Turske ruskim gasom a drugi, koji ide od turske granice kroz Bugarsku preko Srbije do Mađarske, snabdevanju zemalja južne i jugoistočne Evrope.

Turski tok nastao na umirućem Južnom

Turski tok Foto: Printscreen

Vest da je Južni tok umro, bila je ona koja je trebalo da stavi čep na cev ruskog gasovoda kroz Srbiju. Nekoliko godina kasnije ideja je oživela, ali nije to onaj stari gasovod, promenio je ime i trasu, ali namena je ostala ista.

Od umrlog Južnog toka krenuli smo da gradimo i pripremamo sve za novi gasovod - izgradnju Turskog toka kroz našu zemlju.

Skupština je prvobitno usvojila Predlog izmena i dopuna zakona o eksproprijaciji i pribavljanju dokumentacije za izgradnju sistema za transport prirodnog gasa "Južni tok".

Turski tok Foto: Printscreen

Promenio se naziv "sistem za transport prirodnog gasa Južni tok" sa nazivom "magistralni gasovod granica Bugarske - granica Mađarske".

Takođe, u zakonu se promenio naziv "South stream društvo sa ograničenom odgovornošću" sa "Gastrans društvo sa ograničenom odgovornošću".

Umesto Južnog toka i njegova četiri kraka sada je tu Turski tok sa dva kraka od kojih jedan može dalje na Balkan.

Danas se na Turski tok gleda kao na nacionalnu stratešku investiciju, a njegova kompletna gradnja kroz Srbiju je završena. 

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogap pustili su u rad gasovod "Turski tok". Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov.

Kako je rečeno, očekuje se da gas iz Turskog toga do Srbije stigne u drugoj polovini godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>